З понеділка за паркову можна не платити



Фото svit24.net

1 квітня набуває чинності розпорядження Кабміну, за яким стоянкою вважається тільки те місце, де встановлений паркомат.

Таким чином, на стоянки без паркоматів такими не вважатимуться, а отже, і брати гроші з автомобілістів ніхто не має права, пише "Комсомольська правда".

Рішення про необхідність обладнати парковки автоматами, щоб подолати корупцією і наповнювати бюджет, уряд прийняв ще у 2009 році. Згідно з документом, за три роки всі стоянки в країні повинні бути обладнані спеціальними платіжними терміналами.

Однак з того часу у Києві встановили лише 55 паркоматів (з розрахунку один на десять місць). Виходить, брати гроші за законом можуть тільки за 550 паркомісць.

Спритні паркувальники звикли дерти гроші всюди, де тільки можна. На вулиці Леонтовича, навіть розмітки відповідної немає, а плату за стоянку беруть. Фото autosite.com.ua

"З 1 квітня, якщо на стоянці нема паркомата, то немає законних підстав платити за паркову. Якщо раніше парковкою вважали ділянку дороги, відокремлену синьою лінією зі спеціальним знаком, то тепер обов'язкова ще й наявність паркомата", - запевнив юрист Любомир Дроздовський, який займається питаннями паркування.

За його словами, якщо співробітник "Київтранспарксервісу" вимагатиме з вас гроші, а ви відмовляєтеся платити, то паркувальник може скласти акт у присутності двох свідків і передати його в суд.

"Жодного разу не чув, щоб "Київтранспарксервіс" судився з водіями. Наприклад, за несплату однієї години стоянки в центрі міста (10 гривень) подавати в суд не вигідно: тільки держмито становить 215 гривень плюс конверт з маркою, плюс робота юриста", - пояснив Дроздовський.

Ось характерна риса парковки. Знак і автомат. Бачите їх - платіть. А як немає, то і брати гроші ніхто не має права. Фото Коментарів

Окремим пунктом розпорядження прописані платні стоянки на територіях, взятих в оренду. Наприклад, перед супермаркетом або біля аеропорту "Бориспіль". Там платити доведеться і надалі.

Водночас попри закон, паркувальники впевнені, що працюватимуть як і раніше, і втратити роботу (якщо оплата стане безготівковою, то і паркувальники не потрібні) не бояться.

"Керівництво нас поки не попереджало, як і раніше продаємо талони", - здивувався співробітник "Київтранспарксервісу" Вадим, який працює на вулиці Лютеранській.

"Вони там нагорі щось приймають, скасовують. Моя справа – слухати керівництво. Мені сказали, що до кінця року талони будуть діяти", - сказав паркувальник на вулиці Пушкінській.

Паркомат на Марії Заньковецької. Фото autosite.com.ua

Той факт, що паркомати так і не закуплені, в "Київтранспарксервісі" пояснюють двома причинами: перша – дорого (хоча, за словами виробників, окупаються паркомати досить швидко). Наприклад, один термінал одеського виробництва коштує 41 тис. грн. Розрахований він на 20 машино-місць. За словами представника цієї компанії Миколи Рахуба, окупиться він у Києві приблизно за 4-5 місяців.

Друга – закуповувати паркомати немає сенсу, поки в Адмінкодекс не внесуть зміни про підвищення штрафів за несплату стоянки. Адже зараз змусити водія платити неможливо.

Як повідомлялося раніше, постанова Кабміну, згідно з якою платні парковки в містах Україні обов'язково повинні бути обладнані паркоматами, набула сили ще 1 січня 2012 року. 

Однак у КП "Київтранспарксервіс" відразу ж заявили, що паркувальники мають право брати гроші навіть там, де немає паркоматів, бо є готівковий і безготівковий розрахунок. І наголосили, що встановлення паркоматів у місті доцільне після внесення змін до Адміністративного кодексу щодо посилення штрафів для водіїв.

За кілька днів уряд відтермінував обов’язкове встановлення на парковках паркоматів чи автоматичних в’їзних-виїзних терміналів, якими бути на кожній стоянці ще до 1 січня 2012 року.

За словами міністра регіонального розвитку Анатолія Близнюка, до цього спонукали численні звернення органів місцевої влади та самоврядування. Введення паркоматів відклали на один квартал – до 31 березня включно.

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ