Деснянські луки засипали документами телеканалів. ФОТО


Під час обстеження заплави річки Десна в околицях Києва активісти НЕЦУ виявили як невідомі засипають луки сміттям, серед якого документація з печатками українських телеканалів.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

"Проблема сміття – одна з найскладніших як в Україні, так і в світі. Вирішити її сьогодні  дуже важко. Разом з тим нерідко горе-ділки організовують бізнес на вивезенні сміття. Отримуючи гроші за вивезення сміття вони вивозять його куди доведеться і залишають там", - сказав Василюк.

Він додав, що відомі випадки захоронення сміття в котлованах новобудов, в лісах. Проте скидання сміття будь-куди, окрім як полігонів ТПВ, є прямим порушенням закону "Про відходи".

 

"Територія, яку засипають сьогодні є природною заплавою Десни, що біля житлового масиву Троєщина. Саме тут триває створення Національного природного парку "Подесіння". Проте, випереджаючи заповідання Подесіння, останніми роками на Десні виникає чимало котеджних містечок", - сказав Василюк.

 

Він пояснив, що сміття висипають з метою підвищити рівень ґрунту.

"Це практично те саме, що й гідронамив. Очевидно хтось заробив гроші на тому, що вивіз сміття, а заодно ще й на тому, що підсипав ділянку під котеджі. У майбутньому сміття стане джерелом забруднення ґрунтових вод, а з ними і Десни", - розповів активіст НЕЦУ Григорій Коломицев.

 

За його словами, серед звалища знайдено сліди, які вказують на володарів сміття: цілий ящик з документами рекламного агентства "Візаж адвертайзінг лімітед", відеокасети, плівки і т.п.

 

"Вітер носить по луках папери з мокрими печатками рекламних агентств та телеканалів: ефірні довідки та договори на розміщення реклами миючих засобів, косметики на каналах "1+1", "Тоніс", "ТЕТ", додав Коломицев.

 

Екологи звернулись до Прокуратури Київської області та Державної екологічної  інспекції з проханням виявити, хто скидає сміття в заплаві, та притягнути його до відповідальності.

Разом з тим, екологи почали власне розслідування походження сміття в заплаві Десни.

Фото НЕЦУ

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ