На протестах проти будівництва платять $50 за синці і переломи?


Різноманітні масові акції у столиці вже давно стали звичкою. Ні для кого не секрет, що за політичні збіговиська на майдані за ту чи іншу партію встановленя погодинна плата.

Останнім часом акції протесту стають дедалі креативнішими, театральними.

За словами забудовників, часто акції проти скандальних забудов добре проплачені й зрежисовані професійними піарниками й агентствами, які організовують корпоративы й розіграші, пише "Сегодня".

Журналісти видання переконалися у цьому, подзвонивши по оголошенню "Шукаємо людей на мітинги".

"Ні, це не політичний мітинг, ми зараз працюємо проти одного будівництва на Лівому березі. Треба буде постояти годину-дві проти будівництва. Платимо 50 гривень за роботу", — пояснив хлопець, який назвався Женею.

На запитання, чи потрібне буде битися й будуть чи за це доплачувати, він сказав, що жінок до екстриму не залучають.

За іншим оголошенням шукали міцних молодих хлопців.

"Доведеться паркан валити, а може, і побитися. Платимо по $20-50 за день, залежно від того, що доведеться робити. Ну якщо синець поставлять, або руку зламають, то доплатимо", — розповів інший організатор Дмитро.

Видання відзначає, що на цьому заробляють, як студенти, так і цілі івент-агентства.

"У нас кілька різів замовляли сценарій мітингу проти будівництва. Ціна може бути як за корпоративне свято, тобто від 2 до 5 тисяч гривень. Дивлячись, що хочуть. Якщо буде потрібно, щоб хтось із наших співробітників вів концерт або акцію, то потрібно доплатити 2-3 тисячі гривень. Звідки вони беруть гроші, я не знаю, одні говорять, жителі скидаються, інші, що конкурент-забудовник дає", — сказала співробітниця агентства Алла Герасименко.

Самі забудовники запевняють, що це з них вимагають гроші.

"Роки три назад приходили такі пікетники й вимагали $100 тисяч, а потім і всі $300 тисяч. Але ми їх здавали в міліцію", — розповів директор будкомпанії Віктор Розпусний.

Водночас варто відзначити, що часто цинізм влади переходить будь-які межі, коли під забудову віддають дялнки у парках, скверах, просто перед вікнами житлових будинків, або дозволяють гектарами знищувати віковічні ліси. Тоді обуреним мешканцям нічого не залишається, як виходити проти забудовника. Люди запевняють, що грошей їм ніхто не платить.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ