Експерти: 95% питної води не можна пити



Фото megreen.org.ua

Вчені та представники громадських організацій в один голос заявляють, що 95% питної води в Україні непридатні для вживання.

Таку воду не можна пити, на ній не можна готувати їжу, пише Лігабізнесінформ.

За словами голови Всеукраїнської громадської організації "За право громадян на екологічну безпеку" Володимира Гончаренка, постійний моніторинг якості води мінімум по 80 показниках, як того вимагають стандарти, в країні не ведеться, тому українці не знають, що саме п`ють.

Гончаренко додав, що кип'ятити воду небезпечно: при кип'ятінні виділяються хлоровмісні і канцерогенні речовини, що завдають істотної шкоди здоров'ю, при відстоюванні води хімія теж не виходить.

Експерти громадської організації проаналізували можливі способи очищення води і зробили висновок: очистити воду можна або за допомогою заморожування, або зворотним осмосом (пропусканням води через напівпроникну мембрану).

Що стосується бутильованої води, її, як і водопровідну і артезіанську воду, за всіма необхідними показниками теж не завжди перевіряють, каже Гончаренко. За словами експерта, дізнатися, чи шкідлива вода, можна навіть до смаку: чим солодший і приємніше на смак вода, тим більше в ній нітратів.

Дослідники Національного університету біоресурсів і природокористування проаналізували якість води в джерелах низки українських областей, в тому числі Київської. У всіх досліджуваних колодязях виявлено підвищений рівень пестицидів і нітратів.

Тим часом фахівці СЕС дуже великих проблем з якістю води в Україні не бачать.

За словами завідувача комунальним відділом центральної санепідемстанції Мінздоров'я Михайла Кошельника, якщо при виборі місця розташування колодязів дотримуватися санітарних норм, питань щодо якості води не виникне.

Представник СЕС не вважає, що моніторити воду необхідно за всіма показниками.

"Є регіони, де треба проводити дослідження за одними показниками, є регіони, де треба проводити дослідження з іншим. Ми не ставимо завдання скрізь проводити повний моніторинг", - заявив Кошельник.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ