Лікарі вперто "не помічають" епідемії грипу?



Фото wek.com.ua

Не зважаючи на те, що все більше киян хворіють на грип, лікарі пишуть діагноз ГРВІ.

Медики кажуть, що їм не дозволяють ставити діагноз "грип", тому що в лабораторії не вистачає реагентів для аналізів, пише "Сегодня".

"У сина температура під 40 градусів трималась три дні, навіть судинки почали лопати від жару. Лікар прийшла і сказала, що це грип. Виписала ліки, як при грипі, але в діагнозі написано ГРВІ. Чому, питаю. Каже, ще не було дозволу, щоб писати "грип", — розповіла одна з мам Анастасія Смольська.

Батьки зі Святошина кажуть, що в групу дитсадка зараз ходять по 4-6 діток з 30 — усе хворіють.

В аптеках підтвердили, що кияни дійсно стали хворіти більше.

"За тиждень на 5-10% більше запитують ліків від температури та засоби профілактики від грипу – вітаміни, для зміцнення імунітету і щось на зразок афлубіну", - розповіли в одній з аптек столиці.

Щоб у картку вписали діагноз, що людина захворіла саме на грип, потрібно здати аналізи.

"Лікар при підозрі на грип повинен дати направлення на безкоштовний аналіз. У нас є вірусологічна лабораторія на вул. Естонській, там візьмуть мазок з носа і горла, і визначать – грип  це чи ні. Тільки в такому випадку можна писати діагноз", - сказав заступник головного лікаря міської СЕС Юрій Дерпак.

А от якщо в місті оголосять епідемію, то лікарі вже без всяких аналізів можуть сміливо писати в картку пацієнта діагноз "грип". Однак самі лікарі неофіційно говорять, що в лабораторії мало реагентів для проведення аналізів.

"Тому нам неофіційно не рекомендують направляти туди хворих, тільки в серйозних випадках. Але лікуємо ми людей правильно, як від грипу", - розповіла лікар-терапевт поліклініки № 1 Голосіївського району.

У міській СЕС це спростовують. "У нас достатньо компонентів. Звичайно, якщо масово до нас підуть, то навряд чи вистачить, але в тих, кому потрібно, візьмемо аналізи", - сказав Дерпак.

В Українському центрі грипу запевнили, що до епідемії Києву ще далеко. Мовляв, рівень захворюваності нижчий за поріг майже в два рази, ніж при епідемії.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ