Довірливі кияни віддають гроші інтернет-шахраям



Фото ltdaily.info

Популярні нині соцмережі стали місцем заробітку шахраїв. Зловмисники виманюють у довірливих користувачів гроші, обіцяючи доставити недорогий одяг з-за кордону, улаштувати зустріч однокласників у ресторані чи встановити на комп'ютер корисні додатки, пише "Сегодня".

Зібравши велику суму, шахраї зникають і знайти їх уже практично неможливо.

В управлінні по боротьбі з кіберзлочинністю міліції Києва кажуть, що кількість "розводів" у соціальних мережах зростає з кожним днем.

Тільки за останній час було 4 звернення постраждалих від інтернет-магазинів.

"Щоб замовити товар у таких групах з магазинами, просять перерахувати на картку півціни або всю вартість, а замовлення обіцяють доставити через два тижні. Але вже через тиждень, зібравши з людей потрібну суму, зникають", — розповів співробітник управління.

У міліції кажуть, що люди довіряють таким магазинам тому, що рахунок, на який потрібно перераховувати гроші, завжди із прізвищем і іменем, та ще й у шановному банку.

"Ми знайшли одного такого власника рахунку. Ним виявився дідусь із села, якого молоді люди за винагороду попросили оформити на себе картку й віддати її ім. Він так і зробив. А тепер навіть не пам'ятає обличчя людей, яким віддав свій рахунок", — розповіли в міліції.

Не рідко шахраї реєструються в соцмережах під виглядом колишніх однокласників або товаришів по службі інших користувачів, пропонують організувати зустріч, збирають гроші й зникають.

"Батькам в "Однокласниках" написав їхній колишній однокласник, мовляв, він організовує зустріч випускників і збирає із усіх охочих по 500 гривень. Гроші попросив скинути йому на рахунок. Вони так і зробили, хоча навіть і не пам'ятали цього свого однокласника", - розповів нам постраждалих від рук шахрая, Валентин.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ