Кияни змушені платити за задуху в квартирах



Фото supersadovnik.ru

У той час, коли на вулиці уже більше ніж +10-15, кияни змушені задихатися у власних квартирах. Батареї, які взимку подекуди були ледве теплими, нині просто гарячі.  

Однак біда не в тому, що мешканці змушені відкривати вікна, щоб впустити свіже повітря в квартири, а в тому, що суми в платіжці за опалення не зменшуються.

За словами директора дослідного центру "Інститут міста" Олександра Сергієнка, "Київенерго" не зацікавлене в економії, тому що всі зайві розтрати оплачуються з кишень жителів, пише портал "В городе".

"Чим більше гігакалорій подадуть теплопостачальні компанії у квартири киян, тим більший прибуток отримають. При цьому прорахувати, скільки ми насправді платимо в порожнечу, досить складно: механізм перекладу цих самих гігакалорій у квадратні метри вкрай не прозорий. Він дозволяє тим, хто розраховує плату за опалення, "хімічити". Тому реальні втрати в ці теплі періоди коректно оцінити ніхто не може", - розповів Сергієнко.

Інші експерти запевняють, що у ці дні витрачається даремно близько 90% теплової енергії в Києві, а це мільйони гривень.

"Люди у квартирах уже не мають потреби в гарячих батареях. Середньодобова температура зараз становить 15 градусів – за нормами опалення вже повинне бути відключене зовсім. У результаті ми бачимо, що половина вікон у будинках зараз відкриті. Отже, це тепле повітря, а з ним і наші гроші летять на вулицю", - сказав член організації "Фундація Українсько-Польської співпраці" В'ячеслав Гусєв .

Він додав, що там, де відкриті вікна не допомагають, люди включають кондиціонери. Тож у підсумку жителі одержують подвійну перевитрату: газ, щоб нагріти квартири, і електрика, щоб остудити їх.  

Тим часом у "Київенерго" кажуть, що припинити подачу тепла не можуть, бо завершення опалювального сезону визначається розпорядження Київської адміністрації після встановлення середньодобової температури повітря +8°С упродовж трьох днів.

"Починаючи з 16 березня, коли температура повітря почала підвищуватися, компанія почала знижувати температуру теплоносія. І на сьогодні вона відповідає діючому графіку. Припинити ж подачу теплоносія зараз неможливо. Адже завершення опалювального сезону визначається розпорядженням Київської адміністрації. Такого розпорядження поки ми не одержували. Крім того, згідно даними Гідрометцентру, у найближчі дні очікується незначне похолодання", - сказали в "Київенерго".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ