Аферисти, які обдурили 100 киян, прикривалися Черновецьким і Кільчицькою



Фото ТСН

Зловмисники, які організували масштабну будівельну аферу на кшталт "Еліта-центру", прикривалися зв'язками в мерії й Кабміні, а гроші вкладали в нерухомість у Туреччині.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на постраждалих інвесторів, які віддали аферистам 12 мільйонів гривень.

За словами вкладників, у 2006 році 9 членів угруповання створили ЖБК "Адоніс" нібито за підтримки чиновників Київської адміністрації. Організатор Надія обіцяла, що при вступі в кооператив пільговики одержать соцжитло – безкоштовно або за програмою 50х50.

"Я вступила в кооператив, і мені пообіцяли квартиру. Я віддала близько $15 тисяч. Але мені показували квартири, що не мали стосунку до соцжитла", -  розповіла постраждала Олена.

Жінку, як і інших, багато років водили за ніс.

"Мене напоумили знайомі. Моя мама 35 років на розширення житла в черзі стоїть, як ветеран праці. Ми шукали хоч якийсь варіант. Мені дали телефон Надії, яка обіцяла вирішити  питання дуже швидко, за $20 тисяч. Віддавати треба було їй. Я вносила частинами, позичала. Коли віддала гроші, зрозуміла, що немає ніяких документів", - розповіла інша постраждала Антоніна.

Вона додала, що вже тоді відчула щось недобре. Жінка поїхала на вулицю Майорова, де мала отримати житло, - там справді тривало будівництво.

" Мені показували якісь папери, називали імена чиновників. Надія неодноразово згадувала про Ірену Кильчицьку, і що питання особисто курує Леонід Черновецький, підписує папери. Я часто зустрічала її в Кабміні. Ми були впевнені, що хтось курирував її, "кришував", - сказала Антоніна.

Сама ж Кільчицька заперечує будь-яку причетність до аферистів:

"Я вперше чую назву цієї фірми й це ім'я. Соцжитло розподіляли житлокомісії в районах. Вони подавали в місто документи. І місто могло розглянути або відмовити, але своїх черговиків ставити не мігло. Я знаю, що мої телефони прослуховуються, і що УБОЗівці просять людей свідчити на Кільчицку, від цього залежить кар'єра цих міліціонерів".

Вона додала, що до неї "з листопада приходять заслані козачки, просять, щоб пішла в УБОЗ і "закрила питання".

"Але мені "закривати" нема чого",  - сказала екс-заступник голови КМДА.

Крім "Адоніса", затримана Надія організувала також фонд молодіжного кредитування, де є вже більше 70 потерпілих. За вирішення питання у мерії чи Кабміні аферистка просила 20 тисяч доларів. Люди заради цього квартири батьків, позичали гроші по друзях і родичах.

Клієнтів для афери постачали спеціальні люди й пропонували їм швидко вирішити питання через "серйозних людей з уряду".

За даними УБОЗ, аферисти їздили на дорогих позашляховиках "Інфініті", "Хаммер", "Ауді Q7", одягалися в люксових бутиках. А організатор Надія купила собі дорогий особняк під Києвом і квартиру в центрі столиці. Також гроші клієнтів вона легалізувала в готельний комплекс на узбережжі Анталії в Туреччині. На частину майна накладений арешт.

Нині з 9 підозрюваних в афері 5 перебувають у СІЗО, один у розшуку, інші на підписці про невиїзд і під заставою.

"Деяких людей ми намагаємося посадити в ізолятор, але суд чомусь їх відпускає. Ми допускаємо, що це не просто так, адже підозрювані люди не бідні", - розповіли в УБОЗі.

Як відомо, напередодні 8 березня УБОЗ Києва затримав 9 членів угруповання, що організували в Києві будівельну аферу, у якій постраждало за попередніми даними більше 100 людей на загальну суму 12 мільйона гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ