Столичні ресторани зливають лайно в історичні споруди. ФОТО


Столичні кафе та ресторани, яким заборонили зливати нечистоти в підземні річки, знаходять інші способи позбуватися каналізаційних стоків. Зокрема, ресторан "Курені" вирішив скидати свої нечистоти в історичний колектор.

Про це "Українській правді. Київ" повідомили столичні дигери.

Вони кілька років витратили на боротьбу за чистоту підземних річок Києва, яких налічують близько двох десятків. Дослідники підземель виявили кілька десятків місць, в яких відбувались несанкціоновані врізки каналізаційних стоків у колектори річок. У 2012 році силами дигерів та працівників "Київавтодору" більшість врізок ліквідувати.

 

"Тепер же, не маючи можливості зливати нечистоти в річки, їх скерували в історичні підземелля. Так званий Хід Раттлера – старовинний цегляний колектор, що використовувався як водопровід від зруйнованої водокачки в Арсенал в 1800-х роках. За радянських часів хід був частково зруйнований, і поділений на три частини. Нині його середня частина йде в нікуди, а точніше, в землю", - розказує дослідник підземель Михайло Сторожук.

 

Він додав, що багато людей приходили помилуватися красивим цегляним ходом, побачити, як за старих часів прокладали водопровід.

"Сьогодні ця споруда заслуговує отримати статус історичної пам'ятки, як це було би у нормальній європейській країні. Однак нині хід майже на третину залитий фекаліями з ресторану. І ці відходи не залишаються стояти в землі, а просочуються в неї! У результаті вода тут має сильний характерний запах, що свідчить про забруднення ґрунтових вод та перспективу забруднення Дніпра", - сказав Сторожук.

Фото Сторожука

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ