Ресторатори просять заборонити паління у кафе. Курці - проти



Офіціанти проти куріння в кафе. Фото nummer127.blogspot.com

Офіціанти та ресторатори закликають депутатів підтримати законопроект про заборону куріння в закладах громадського харчування.

Про це повідомляє прес-служба Київської асоціації офіціантів.

Ресторатори та офіціанти кажуть, що через заборону палити у приміщенні заходити до ресторану чи кафе відмовляються одиниці, натомість така заборона "залучає" до закладів багатьох нових клієнтів.

Чимало власників кафе не мають залів для курців також через те, що офіціанти-некурці змушені на робочому місці упродовж дня дихати шкідливим димом.

Крім того, більшість відвідувачів ресторанів стають жертвами пасивного куріння, свідомо або не свідомо.

Так, за даними дослідження ВООЗ 2010 року, 65% клієнтів кафе, барів та ресторанів скаржилися на те, що їх обкурюють. Інша частина, ймовірно і не розуміє, що теж дихає тютюновим димом, навіть перебуваючи у зоні для некурців.  

Згідно з дослідженням Київського міжнародного інституту соціології, більшість українців розуміють проблему: 84% громадян підтримують прийняття закону, який заборонятиме курити всередині громадських приміщень, включно із усіма робочими місцями, житловими будинками, офісами.  

Водночас активісти Громадської ініціативи "Права паліїв" просять не обмежувати їхні права, пише ZN.UA.

Вони впевнені, що повна заборона на паління у громадських місцях не принесе ніякої користі, а лише посилить тиск контролюючих органів.

Палії вимагають не обмежувати їх права. Фото Сегодня

"Ініціатори закону про повну заборону паління у громадських місцях повинні розуміти, що її виконати неможливо. На це ніколи не підуть власники кафе і ресторанів. Від заборони виграють тільки контролюючі органи, які отримають ще одну можливість для адміністративного тиску", йдеться в заяві ГІ "Права паліїв".

На думку активістів, проблема у тому, що законодавці і так звані антитютюнові активісти вперто не розуміють, що живуть в умовах ринкової економіки.

"І ніхто нікого не змушує сидіти у прокурених залах. Ми вільні у виборі закладів громадського харчування. Окрім того, ми нагадуємо, що будь-яке звуження існуючого обсягу прав і свобод заборонено Конституцією. Цей законопроект суттєво обмежує наші права на паління і в разі його прийняття ми оскаржимо це у суді", — відзначили активісти.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ