Метро, якого Київ не побачив: Університет і Вокзальна. ФОТО

12.03.2012  15:30

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Один з перших ескізів "Університету". 1952 рік

Найбільш завантажена станція столичної підземки "Вокзальна" та "студентська" "Університет" могли бути зовсім не такими, якими їх знають сучасні кияни та гості міста.

Про це пише у живому журналі блогер Олег Тоцький.

Візитівка першої черги пустку метро – вишукана станція "Університет" – мала носити назву "Університетська". Станцію відкрили 6 листопада 1960 року. А назва її з'явилася завдяки близькості головного ("червоного") корпусу Київського національного університету імені Шевченка.

"Оформлення станції виконане в стилі спрощеного післявоєнного сталінського неокласицизму. Не можна сказати, що оздоблення станції принципово багатше за те, що на інших станціях першої черги, однак загальне компонування елементів оздоблення, кольорова  гама й деякі додаткові деталі дали станції звання однієї з найкрасивіших не тільки в першій пусковій ділянці, але й у всій столичній підземці", пише Тоцький.

Мало хто знає, що при проектуванні Сирецько-Печерської лінії розглядався варіант будівництва пересадного вузла на "Університеті" (однак згодом перехід через "Театральну" визнали більш прийнятним), а наземний вестибюль "Університету" збудували на місці першого входу в ботсад.

Більш лаконічна "Вокзальна", яку також відрили 6 листопада 1960 року, мала стати продовженням залізничних воріт столиці й знайомити пасажирів з історією України.

До 1963 року станція була кінцевою, розвертання потягів відбувалося через з’їзд за станцією.

Усі фото Олега Тоцького 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ