Влада обіцяє зменшити кількість сміття на полігонах


Київ має намір домагатися зменшення обсягу утилізації побутових відходів. Робитимуть це шляхом подальшого введення роздільного збирання сміття, збільшення кількості ліній сортування та контейнерів для будівництва сміттєпереробних заводів.

Про це заявив перший заступник голови Київської адміністрації Олександр Мазурчак, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"На жаль, сьогодні на всіх стадіях сортування з відходів відбирається 6-7% корисних речей, які йдуть на вторинну переробку. Ну, може, до 10%, але не більше. Хоча у нас є хороші резерви", - заявив він.

За словами чиновника, у Києві за рік утворюється 67 мільйонів куб. м побутових відходів або 1,2 мільйона тонн. При цьому кількість відходів з року в рік збільшується, тому що зростає кількість упаковки, чисельність населення в місті.

Головним із захоронення відходів є полігон №5, де утилізується десь половина всіх відходів, тобто десь близько 600 тисяч тонн на рік. Частину спалюють на заводі "Енергія" – близько 150 тис на рік, все інше вивозять на полігони Київської області.

"Ми розуміємо, що добре було б досягти більш глибокої переробки, i вважаємо, що було б добре довести цей показник за три роки десь до рівня 50%, хоча є кілька стримуючих чинників", - пояснив він.

Так, дуже багато залежить від культури самих людей, від того, як збирається сміття.

"Ми працюватимемо за всіма напрямами: проводитимемо роз'яснювальну роботу з населенням, збільшуватимемо кількість контейнерів та сортувальних ліній, щоб досягти більш глибокої переробки відходів, розширюватимемо та збільшуватимемо кількість пунктів прийому вторсировини", - зазначив перший заступник голови КМДА.

Крім того, до 2014 року на території Київської області за участі Києва до 2014 року заплановано побудувати три сміттєпереробних заводи.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ