У столиці викрили чергову "еліта-центр"



Фото gazetavv.com

У Києві викрили одну з найбільших житлових афер. За своїм масштабом вона може стояти на другому місці після "Еліта-центр".

Від шахраїв, які продавали "повітря" під виглядом доступного житла, постраждало більше 100 осіб на загальну суму 12 мільйонів гривень, пише "Сегодня".

Дев'ять членів угруповання почали обманювати людей ще в 2006 році, створивши ЖК "Адоніс"

"Організували його під вивіскою забезпечення соціального житла для малозабезпечених – чорнобильців та інших пільговиків. Організатори обіцяли, що при вступі в кооператив вони отримають пільгове житло", - розповів начальник УБОЗ Києва Олександр Плужник.

Пільговиків просили внести від 100 до 300 тисяч гривень за житло. Кооператив навіть офіційно зареєстрували, щоб ні в кого не виникало підозр.

"Люди давали гроші або перераховували їх на рахунок кооперативу. Коли кошти потрапили на рахунок, організатори пообіцяли, що будинок буде будуватися на вул. Майорова. Потім заявляли, що будинок з'явиться на Княжому Затоні. Для правдоподібності показували папери, які писали в Кабміні, КМДА. Вкладників возили на будівництво, переконували, що вони скоро отримають квартири", - розповів Плужник.

Насправді ж будував "Адоніс", а зовсім інші компанії, до яких шахраї не мали жодного стосунку.

"Гроші організатори знімали з рахунку і витрачали в особистих цілях", - додав Плужник.

Спочатку в міліцію в різних районів Києва звернулися 5 осіб, але цьому не надали значення. Коли ж в УБОЗі усі ці справи зібрали разом, то виявилося, що діє одне угрупування.

"Коли почали розбиратися, постраждалих виявилося більше 100. Ніякого співробітництва з Кабміном та КМДА у них не було, як і дозволів. За документами, які є у слідства, можемо стверджувати, що перспектив отримання житла у людей не було спочатку. Це було шахрайство", - стверджує Плужник.

У ході слідства з'ясувалося, що в складі організації – кілька автономних груп під керівництвом однієї людини – Надії П. Одна займалася обманом пільговиків, друга – надавала квартири, але за хабарі, за фіктивними документами.

"Ми встановили, що з 458 учасників кооперативу чорнобильців трохи більше 50. Решта – ні. Непільговикам організатори надали можливість за окрему плату отримати житло. Говорили, що в місті є, наприклад, 2-кімнатна квартира, але щоб її отримати як поліпшення житлових умов, потрібно заплатити органам, які виділяють це житло. Люди платили", - розповів Плужник.

Зараз, за його словами, встановлюється причетність до цього низки посадових осіб.

Нині організатора Надію П., яка довгий час прикривалася зв'язками з високопосадовцями, і її двох спільників зараз утримують під вартою.

Ще трьом шахраям обрано запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд, щодо двох на даний час вирішується питання про обрання міри запобіжного заходу. Ще одного шахрая оголосили в розшук. Міліція не виключає, що шахраїв може бути більше.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ