До 2014 року під Кивом збудують три сміттєпереробні заводи


Столична влада має намір до 2014 року збудувати на території Київської області три сміттєпереробні заводи, які будуть задіяні в утилізації столичних побутових відходів.

Про це в інтерв’ю "Інтерфакс-Україна" заявив перший заступник голови Київської адміністрації Олександр Мазурчак.

"Плануємо, що ці заводи повинні бути побудовані упродовж двох-трьох років. Думаю, що в 2014 році всі три заводи вже повинні почати працювати. Можливо, що якісь заводи будуть введені в експлуатацію раніше, тому що вони є стандартними, модульного типу", - заявив чиновник.

За його словами, ці заводи будуть побудовані в рамках національного проекту по сміттєпереробці "Чисте місто", який здійснює Державне агентство з інвестицій і керування національними проектами.

У рамках цього проекту німецькі фахівці проводять аудит Києва в плані морфології твердих побутових відходів, логістики його перевезення. За його результатами вони внесуть пропозиції, які заводи, із застосуванням якої технології потрібно будувати й де.

"Ми вважаємо, що має бути три таких підприємства, і вони повинні бути за межами міста. Сьогодні в нас у цьому питанні є повне взаєморозуміння з Київською областю, тому що для них теж необхідно будівництво таких заводів – вони зможуть заповнити їхні потужності відходами міст, що розташовані поруч, тому є смисл об'єднати свої зусилля", - відзначив Мазурчак.

За його словами, один з таких заводів планується побудувати на полігоні №5 (с. Підгірці, Обухівський район), що дасть можливість зменшити навантаження на цей полігон, а також переробляти відходи, що вже нагромадилися там. Також є пропозиції щодо будівництва таких заводів у напрямку Гостомеля й Житомира.

"Таким чином, маючи таку логістику, ми могли б розділити вивіз ТПВ: з південної частини Києва – на п'ятий полігон, з лівого берега – на завод "Енергія", північної (Деснянський і Оболонський райони) – убік Гостомеля, і із Шевченківського, Подільського, Святошинського районів – убік Житомира. Земельні ділянки на території Київської області в принципі вже виділені, і зараз ми чекаємо висновки німецьких фахівців", - пояснив  Мазурчак.

Результати аудиту очікують наприкінці березня.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ