Інтернету в метро не буде. Принаймні, до осені


Попри обіцянки столичної влади, інтернету в метро до Євро-2012 не буде.

Конкурс на вибір компанії для будівництва мережі мерія оголосила лише 6 березня, тож запустити послугу у  кращому разі вдасться лише у серпні-вересні, пише "Коменрсант-Україна".

Проект затягся через переговори з потенційним переможцем конкурсу — компанією ЄСУ — про вартість будівництва мережі.

Згідно з проектом, інтернет має з'явитися на 44 станціях ( крім шести наземних). Орієнтовна його вартість — близько 70 мільйонів гривень, крім цього, переможець конкурсу повинен буде внести в міський бюджет 3,5 мільйона гривень на розвиток соціальної й інженерно-транспортної інфраструктури Києва. 

Проект припускає, що роботи з модернізації мережі проведе генеральний підрядник — переможець інвестконкурсу, а потім продасть мережу консорціуму із трьох мобільних операторів.

"Потім ми вже самі вирішимо, як нею керувати, можливо, передамо в управління підрядникові",— сказав директор з корпоративного управління "Астеліта" Юрій Курмаз.

Він пояснив, що консорціум був створений, тому що одній компанії набагато простіше домовитися з метрополітеном. 

Уперше про проект модернізації мобільної мережі в метро заговорили ще минулого літа: у липні відповідну пропозицію вніс Кабінет міністрів, а в серпні КМДА заявила, що вирішила провести відповідний конкурс. Однак після цього реалізація проекту загальмувалася.

Головне управління економіки й інвестицій КМДА обвинувачувало в затриманні проекту керівництво метрополітену, якому було доручено підготувати техніко-економічне обґрунтування. А в метрополітені говорили, що узгодження ТЕО затримує Головне управління транспорту й зв'язки КМДА. 

Оператори ж кажуть, що справжня причина затримання проекту — тривалі переговори про його вартість. Мовляв, у першій постанові уряду вона оцінювалася в 224,5 мільйона гривень, але вже через місяць КМДА знизила її майже на третину.

"Це були досить умовні цифри, практично не підкріплені розрахунками. Нинішня вартість близька до реальної", - сказав Курмаз.

Утім, один з керівників іншого мобільного оператора на правах анонімності затверджує, що вартість проекту неодноразово намагався завищити потенційний переможець конкурсу.

Практично всі оператори стверджують, що їм стане компанія ЄСУ, "дочка" австрійського концерну EPIC і власник 92,79% акцій "Укртелекома".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ