Понад 40 об’єктів культурної спадщини Києва от-от розваляться



Будинок Сікорського. Фото interesniy.kiev.ua

У столиці понад 40 об’єктів культурної спадщини перебувають в аварійному стані.

Про це йдеться у звіті Головного управління охорони культурної спадщини за 2011 рік, повідомив депутат Київради, член Головної ради Українського товариства охорони пам′яток історії та культури Олександр Бригинець.

"У Києві тисячі об’єктів мають статус пам’яток чи об’єктів культурної спадщини. Коли ми говоримо про 25 об’єктів, які нещодавно були занесені до "Червоної книги", чи про майже 50 об’єктів на які звертає увагу Головне управління охорони культурної спадщини, то йдеться про гірші з найгірших. Тобто інші об’єкти можуть постояти ще рік два, а ці конче потрібно ремонтувати терміново", - наголосив Бригинець. 

Андріївський звіз, 22а. Фото mapia.ua


За його словами, серед виокремлених у звіті будівлі по вулицях Андріївський узвіз, 22 а, 22 б, Боричів Тік, 9, 23/3 (Житловий будинок 1819 року, пам′ятка архітектури), Велика Житомирська, 32 (Будинок зі зміями), Верхній Вал, 28 /12 (Житловий будинок з магазинами купця Я. Новікова, 1893), Златоустівська, 14, Мала Житомирська, 12А (Садиба Мурашка) і 12 Б, Межигірська, 33/19.

Будинок зі зміями. Фото interesniy.kiev.ua

А також будинки по вулицях Алли Тарасової, 4, Хрещатик, 40/1 (будівля Центрального гастронома), Червоноармійській, 98 (надбудова над історичним будинком), Ярославів Вал, 15 Б (Будинок Сікорського).

"На жаль, цей звіт ляже в чиновницькі шухляди і ніяк не буде використаний у повсякденній роботі. Керівництво міста і країни вперто не чує, що історичний Київ стрімко руйнується через те, що будинки десятиліттями не ремонтують, через погіршення екології та масову забудову центру міста", - прогнозує Бригинець. 

Депутат вважає, що змінити ситуацію в кращий бік можна лише кардинальними заходами, залучивши фахівців пам’ятко-охоронної діяльності та меценатів. 

"Не треба місту дарувати "йолок", скандальновідомих універмагів над метро "Театральна" чи іншого непотребу, краще реставруйте будинок Мурашко, будинок Сікорського, Дім зі Зміями чи Замок барона!", - підсумував Бригинець. 

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ