Генпрокуратура визнала, що Коцюбинське роздавало київський ліс



Фото zhitomir.info

Генпрокуратура опротестувала в судах рішення Коцюбинської селищної ради про виділення приватним особам під забудову земельних ділянок за рахунок територій Біличанського лісу.

За словами заступника генпрокурора Михайла Гаврилюка, органи прокуратури вивчили законність двох спірних рішень селищної ради, першим з яких 501 громадянинові було виділено земельні ділянки загальною площею 70 га.

При дослідженні всіх обставин встановлено, що ці 70 га землі, які були виділені, не входять до меж Коцюбинського, а самі ділянки належать до лісового фонду, відзначили у прес-службі Генпрокуратури.

"Таким чином селищна рада перевищила свої повноваження, перебравши на себе компетенцію Кабінету міністрів щодо розпорядження землями лісового фонду", йдеться в повідомленні.

Іншим рішенням Коцюбинська селищна рада виділила 1374 громадянам під будівництво земельні ділянки загальною площею 630 га.

"Фактично, на сесії селищної ради було прийнято рішення про погодження проекту забудови, а не про землевідведення. У вересні минулого року прокуратурою Київської області подано адміністративний позов до Київського окружного адміністративного суду, де наразі він і перебуває на розгляді", відзначили в Генпрокуратурі.

На сьогодні органами прокуратури стосовно виділення згаданих земельних ділянок заявлено 46 позовів, що знаходяться в судах. На розпорядження цією землею судами накладено арешти.

"Відповідно, відчуження ділянок або будівництво на них – незаконні", - наголосив Гаврилюк.

Заступник генпрокурора також повідомив про те, що Святошинським районним відділом внутрішніх справ Києва встановлені й зафіксовані факти самовільної рубки.

Як відомо нещодавно президент Віктор Янукович закликав зупинити безконтрольну вирубку насаджень у Біличанському лісі. А 5 березня секретар Київради Галина Герега заявила, що в міськраді буде створена тимчасова контрольна комісія з вивчення ситуації навколо розширення меж Коцюбинського за рахунок столичних земель лісопаркового призначення.

Тим часом столичні екологи знають, як можна зберегти ліс.  

"Тут потрібно створити національний парк – адже ще торік фахівці Національної академії наук підготували наукове обґрунтування щодо створення на території Біличанського лісу національного парку. Для Києва це було би ідеальним, адже національний парк створюється указом президента, після чого тут вже не можна буде роздавати землі під забудову", - сказав активіст Національного екологічного центру України Олександр Соколенко.

Водночас він додав, що "сама ж Київрада відмовилась погодити створення національного парку в Біличанському лісі, вочевидь маючи власні плани на цю територію".

За словами голови столичного товариства охорони природи Миколи Щепця, Біличанський ліс – це головні легені Києва, оскільки потоки повітря через місто спрямовуються переважно з північного заходу на південний схід.  

У 2011 році було видане доручення президента Віктора Януковича, згідно з яким у Києві має бути розширена територія Національного природного парку "Голосіївський" за рахунок філіалу "Біличанський ліс", відповідно до на наукового обґрунтування.

"Ще у грудні 2011 року Біличанський ліс вже міг бути заповідним, проте цього не сталося через небажання Київради погодити проект розширення НПП "Голосіївський", підсумували екологи.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ