Авто за борги таки забиратимуть


У той час коли прес-служба мерії спростовує інформацію про те, що у киян за комунальні борги забиратимуть авто, столичні чиновники кажуть, що обговорюють таку можливість.

Про це пише "Сегодня" з посиланням на директора Головного інформаційно-обчислювального центру Станіслава Каплуненка.

"Так, така ідея обговорюється. У нас приблизно 10 тисяч квартир мають борг більше 10 тисяч гривень. Такі заходи, можливо, будуть застосовуватися саме до них. Але тільки після того, як ЖЕК або ОСББ подасть на неплатника до суду й виграє. Уже зараз є позитивні рішення судів, у тому числі й на арешт майна", - сказав він.

Водночас Каплуненко додав, що до законодавчих змін, прийнятих цього року, виконавчій службі було важко виконувати ці рішення.

Начальник Головного управління житлового господарства Володимир Стороженко теж підтвердив, що авто боржника можуть забрати за рішенням суду й через виконавчу службу.

Водночас у ДАІ Києва не змогли відповісти, як саме буде відбуватися затримання машин боржників.

"Коли ми самі будемо все знати, ми про це розповімо", — сказала начальник прес-служби Наталя Сторожик.

Багато жителів підтримують ідею активної боротьби з боржниками.

"Якщо виникає якась проблема, мешканці будинку не можуть пред'явити претензію до ЖЕКу. Там відразу відповідають: мовляв, що ви хочете, по вашому будинку дуже велика заборгованість. Але чому ті, хто платить справно, повинні страждати через тих, хто цього не робить?" — говорить жителька Відрадного Катерина.

Інші такий метод, як конфіскація машини, не розуміють.

"Борги по квартплаті можуть становити кілька тисяч гривень. Авто, як не крути, коштує в десятки разів дорожче. Так чому ж хтось одержує права забирати це майно?" — обурився киянин Олег Баранов.

Юристи ж кажуть, що дії комунальників законні: Кабмін дозволив працівникам ДАІ тимчасово затримувати транспортні засоби боржників і доставляти їх на спецмайланчики.

"Але затримати можуть тільки авто, яке належить боржникові і яке оголошено в розшук виконавчою службою", - сказала директор юридичної компанії Ольга Спектор.

Для довідки. За даними КП "ГІОЦ", у Києві 23,5% киян мають борги за ком послуги. А це приблизно 221,7 тисячі абонентів. Більшість із них заборгували до 2 тисяч гривень, а 1,3% мають борг більше 10 тисяч гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ