Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4f4b6b3a36f32/
Українська правда
Київ

У столиці незаконно захоплюють цілі дороги

27.02.2012  12:38


Фото НТВ

Готелі, банки, офісні комплекси та ресторани захоплюють столичні дороги, перетворюючи їх на парковки для обраних.

Про це пише "Сегодня".

Поряд із легальними міськими стоянками у місті на кожному кроці десятки нелегальних паркінгів, на яких не кожному вдасться залишити авто.

Попри відсутність будь-яких документів, на кожній такій стоянці є "своя охорона", тож водії ризикують не лише нарватися на погрози, а й потрапити у справжні бандитські розборки.

Так, журналістів, які пробували припаркуватися перед пафосним житлово-офісним комплексом, спочатку облаяли, а згодом почали залякувати.

"Переставте свою машину. Тут приватна паркова, ми платимо за це місце державі", — сказав охоронець. На прохання показати відповідні документи вын викликав бритоголового чоловіка зростом під 2 метри.

"Заберіть машину по-доброму", — сказав велетень, заявивши при цьому, що він є позаштатним співробітником СБУ і показавши відповідну "ксиву".

Далі він почав ставити фішки просто на капот авто і записувати номери машини. Потім з підземного паркінга виїхали два джипи із маячками і заблокували авто журналістів.

Не всякий зможе поставити авто і біля будівлі "Нафтогазу" на вул. Б. Хмельницького.

"Це місце для керівництва. Ви ж розумієте, навіщо ми тут стоїмо?", — відразу сказав  охоронець і додав, що за "цю дорогу" платять "Київавтодору".

Документи показувати він також відмовився, але здався під напором журналістів і відійшов.

Після суперечки вдалося поставити авто і біля ресторану на бульварі Шевченка.

Водночас в СБУ сказали, що позаштатних працівників не мають.

"У нас немає позаштатних співробітників СБУ з "корочками". У нас є "корочки" тільки в штатних співробітників", — запевнила прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

За її словами, охоронці часто використовують словосполучення "служба безпеки", але це говорить лише про те, що вони можуть бути співробітниками безпеки банку, ресторану або офісів.

У "Київавтодорі" обурилися заявою охоронця "Нафтогазу" про те, що вони їм щось платять за проїжджу частину.

"Це маячня. Паркуваннями займається КП "Київтранспарксервіс", — розповів начальник "Київавтодору" Георгій Глинський.

У КП "Київтранспарксервіс" кажуть, що дійсно є структури, які підписують договори з ними про паркування. Але у  таких компаній є відповідні документи, і вони повинні показувати на вимогу.

Одне парко місце в центрі коштує 700 гривень на місяць, однак не всі працюють чесно, і в центрі багато самозахватів.

"Ми зараз перераховуємо усі приватні парковки щоб виявити нелегалів", — сказали у відомстві.

Втім, лідер громадського руху "Комітет прямої дії", яке боролося із блокаторами, Дмитро Гнап нині через суд намагається визнати незаконними всі паркування офісів і інших закладів на проїжджій частині.

А юристи радять паркуватися біля офісів, готелів, ресторанів, не звертаючи ні на кого уваги.

"На проїжджу частину поширюються ПДД, які не передбачають можливості для спецпарковки там якихось ресторанів, приватних і держустанов. У правилах немає додаткових табличок. Є тільки табличка для таксі, інвалідів і платне паркування", — розповів юрист Любомир Дроздовський.  

У випадку, якщо охоронці закладу намагаються застосувати фізичну силу, блокувати машину тощо, юрист радить викликати міліцію або ДАІ.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.