У столиці незаконно захоплюють цілі дороги



Фото НТВ

Готелі, банки, офісні комплекси та ресторани захоплюють столичні дороги, перетворюючи їх на парковки для обраних.

Про це пише "Сегодня".

Поряд із легальними міськими стоянками у місті на кожному кроці десятки нелегальних паркінгів, на яких не кожному вдасться залишити авто.

Попри відсутність будь-яких документів, на кожній такій стоянці є "своя охорона", тож водії ризикують не лише нарватися на погрози, а й потрапити у справжні бандитські розборки.

Так, журналістів, які пробували припаркуватися перед пафосним житлово-офісним комплексом, спочатку облаяли, а згодом почали залякувати.

"Переставте свою машину. Тут приватна паркова, ми платимо за це місце державі", — сказав охоронець. На прохання показати відповідні документи вын викликав бритоголового чоловіка зростом під 2 метри.

"Заберіть машину по-доброму", — сказав велетень, заявивши при цьому, що він є позаштатним співробітником СБУ і показавши відповідну "ксиву".

Далі він почав ставити фішки просто на капот авто і записувати номери машини. Потім з підземного паркінга виїхали два джипи із маячками і заблокували авто журналістів.

Не всякий зможе поставити авто і біля будівлі "Нафтогазу" на вул. Б. Хмельницького.

"Це місце для керівництва. Ви ж розумієте, навіщо ми тут стоїмо?", — відразу сказав  охоронець і додав, що за "цю дорогу" платять "Київавтодору".

Документи показувати він також відмовився, але здався під напором журналістів і відійшов.

Після суперечки вдалося поставити авто і біля ресторану на бульварі Шевченка.

Водночас в СБУ сказали, що позаштатних працівників не мають.

"У нас немає позаштатних співробітників СБУ з "корочками". У нас є "корочки" тільки в штатних співробітників", — запевнила прес-секретар СБУ Марина Остапенко.

За її словами, охоронці часто використовують словосполучення "служба безпеки", але це говорить лише про те, що вони можуть бути співробітниками безпеки банку, ресторану або офісів.

У "Київавтодорі" обурилися заявою охоронця "Нафтогазу" про те, що вони їм щось платять за проїжджу частину.

"Це маячня. Паркуваннями займається КП "Київтранспарксервіс", — розповів начальник "Київавтодору" Георгій Глинський.

У КП "Київтранспарксервіс" кажуть, що дійсно є структури, які підписують договори з ними про паркування. Але у  таких компаній є відповідні документи, і вони повинні показувати на вимогу.

Одне парко місце в центрі коштує 700 гривень на місяць, однак не всі працюють чесно, і в центрі багато самозахватів.

"Ми зараз перераховуємо усі приватні парковки щоб виявити нелегалів", — сказали у відомстві.

Втім, лідер громадського руху "Комітет прямої дії", яке боролося із блокаторами, Дмитро Гнап нині через суд намагається визнати незаконними всі паркування офісів і інших закладів на проїжджій частині.

А юристи радять паркуватися біля офісів, готелів, ресторанів, не звертаючи ні на кого уваги.

"На проїжджу частину поширюються ПДД, які не передбачають можливості для спецпарковки там якихось ресторанів, приватних і держустанов. У правилах немає додаткових табличок. Є тільки табличка для таксі, інвалідів і платне паркування", — розповів юрист Любомир Дроздовський.  

У випадку, якщо охоронці закладу намагаються застосувати фізичну силу, блокувати машину тощо, юрист радить викликати міліцію або ДАІ.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ