Московський патріарх не відступиться від можливості отримати лавру



Фото orthodox.org.ua

В Українській православній церкві Московського патріархату дали зрозуміти, що не відступляться від своєї ідеї отримати у свою власність Києво-Печерську і Почаївську лаври.

Московський Патріархат вважає, що лаври їм мають подарувати заради історичної справедливості, повідомляє ТСН.

"Те, що було насильно відібрано у церкви, повинно бути повернуто церкви", - заявив прес-секретар предстоятеля УПЦ МП Георгій Коваленко.

Він додав, що з одного боку, мова йде про "відновлення історичної справедливості", з іншого боку, про виконання рекомендацій світового співтовариства. Оскільки у всьому світі церковне майно належить релігійним громадам і церквам.

При цьому Коваленко зазначив, що УПЦ МП не є юридичною особою.

"Тобто мова йде про повернення монастирського майна громаді монастиря", - пояснив він.

У свою чергу намісник Свято-Успенської Почаївської Лаври архієпископ Володимир нагадав, що на території Тернопільської області вже багато храмів повернуто релігійним громадам різних релігійних конфесій.

"Оскільки ми всі рівні перед законом, то ми просимо, щоб восторжествувала історична справедливість. Ми не претендуємо на чуже, а просимо, щоб нам повернули все те, що було конфісковано в минулому столітті", - наголосив він.

За його словами, зараз об'єкти Почаївської Лаври знаходяться на балансі Мінрегіону, і релігійна громада виплачує орендну плату за користування ними.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ