У Художньому музеї потріскали 13 старовинних ікон


Тринадцять ікон XIV-XVII ст. з Художнього музею відправили на реставрацію – через різкі перепади температури на них з`явилися тріщини, здулася фарба.

Про це повідомляє УНІАН.

Нині у музеї представлено 61 ікону, які розміщені у трьох залах.

У перших двох зняли по дві роботи. Замість них табличка "Твір на реконструкції". Третій зал узагалі закрили – там постраждало дев'ять ікон.

За словами заввідділом стародавнього мистецтва Галини Белікової, роботи почали псуватися, як тільки почалися морози.

"Картини мають зберігатися при постійній температурі й вологості. Нормально – 18-20 градусів тепла, і вологість не більше 65 відсотків. У нас температура опустилася до 10 градусів, а вологість упала до 30-40 відсотків", - сказала вона.

Белікова також зазначила, що холод висушує повітря, від цього дерево зсихається. Першою віднесли до реставраторів ікону "Богородиця Одигітрія". На ній з`явилися дві нові тріщини, в кількох місцях видулася фарба.

"В усіх музеях світу працює система клімат-контролю. У нашому – немає", - зауважила вона.

Як повідомила працівник музею, найбільше постраждала "Богоматір Волинська" XIV століття з Луцька. На ній фарба піднялася майже по всій поверхні. Фахівцям доведеться з нею працювати понад три тижні.

За словами директора музею Анатолія Мельника, капремонт у цьому приміщенні не робили 110 років, а частковою реставрацією обійтися не вийде.

"Треба вивести міську теплотрасу, що проходить через цокольне приміщення музею. Бо якщо вона розірветься, багато експонатів можемо втратити", - наголосив він.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ