Власники заміського майна міняють свої будинки на квартири



Іноді просто добудувати котедж власнику не під силу. Фото rmnt.net

Будинки під Києвом знову дешевшають – за останній рік ціна на квадратний метр упала на 13%, до $890 за кв. м.

За словами експертів, господарі не можуть доглядати за дорогою нерухомістю й шукають більш дешеве житло, пише "Сегодня".

Зупинилися будівництва і в елітній Конча-Заспі – цілі котеджні містечка стоять недобудами.

"Отут будівельники тепер заробляють тільки на внутрішніх ремонтах. Готівки мало, тому доводять до розуму тільки те, що куплене раніше", — розповіла ріелтор Ганна.

Вона додала, що власники заміської нерухомості у3 першу чергу хочуть позбутися будинків за $150—200 тисяч у невеликих селищах поблизу Києва.

"Раніше клієнти просили продати їхню квартиру й підібрати будинок, а зараз навпаки: хочуть позбутися будинку, готові уступати, і за ці гроші купують квартири. Тому що доглядати й обслуговувати будинок дорого, грошей немає. Ринок нерухомості переповнений котеджними містечками, таунхаусами, а попит падає", — говорить ріелтор Настасія Наконечна.

Є й такі, хто вклав у майбутній будинок останні кошти, продав квартиру в надії, що от-от переїде, а тепер добудувати не може й готовий продати недобуд за будь-які гроші, аби тільки вистачило на квартиру, навіть якщо це хрущовка в гарному стані.

Експерти вважають, що падіння цін на будинки продовжиться ще не менш двох років.

"Ціни будуть падати плавно, по 10—15% на рік, якщо не оживе іпотека. Пропозиції про продаж збільшуються ще й тому, що ті, хто будував свої будинки п'ять років тому й більше, тепер зрозуміли, що такі величезні площі по 350—400 кв. м їм не потрібні. Часом господарі навіть не піднімалися на третій поверх свого будинку! Половина зрозуміла, що камін, баня, сауна — це надмірності, якими вони користуються раз у рік", - розповів експерт з нерухомості Ярослав Цуканов.

Він додав, що ці господарі намагаються позбутися своїх величезних будинків і переїжджають у скромні квартири.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ