Біля Олександрійського костела знищують черговий будинок-пам’ятку


Руйнування будівлі пам’ятки на вул. Трьохсвятительська, 7 різко посилилось, оскільки в приміщенні ніхто не знаходиться – з нього нещодавно примусово виселили амбулаторію сімейної медицини.

Про це повідомляє голова комісії Київради з питань культури та туризму Олександр Бригинець.

За словами депутата, кияни звернулися до нього з проханням втрутитися в ситуацію і

допомогти зберегти історичну садибу, що межує з Олександрійським костелом, і є невід’ємною часткою вулиці-пам’ятки – Костьольної.

"Суть змови влади і забудовника полягає в тому, що вони знаходять механізм, завдяки якому будинок-пам’ятка починає руйнуватися, що дає підстави швидше його знести і на цьому місці побудувати новобуд. У даному випадку використано технологію відселення орендаря. Спроби застосувати таку технологію були й до художніх майстерень на Андріївському узвозі, 18, або приміром до славнозвісного Будинку Мурашка", - зазначив Бригинець.

Депутат розповів, що в будинку промерзли та потріскалися труби водопостачання та водовідведення, а це великий крок до руйнації пам’ятки.

Наразі тривають судові процеси щодо зазначеного приміщення. Київська влада, на думку Прокуратори, незаконно передала цей будинок у приватну власність. Київрада погодилась з позицією Прокуратури та прийняла рішення про виключення цього об’єкту з Програми приватизації Києва. Однак саме це рішення намагаються оскаржити в суді приватні претенденти на споруду.

Як відомо, 16 лютого почали знищувати інший будинок-пам’ятку – на вулиці Алли Тарасової. 18 лютого кияни та активісти громадянських організацій проведуть акцію прощання з цим 105-річним будинком і закличуть вдалу припинити знищення історичної та культурної спадщини міста.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ