Біля київських святинь влаштували суцільну парковку



Фото Сегодня

Центральні площі Києва, на яких в червні ходитимуть вротуристів, перетворилися на паркування. Михайлівська, Софійська і частина Майдану, де паркуватися заборонено за законом через близькість до історичних святинь, сьогодні є суцільною автостоянкою, пише "Сегодня".

Співробітники офісів і держустанов, які приїжджають на авто, заради стоянок "відсунули" клумби біля хлібного магазину, що слугували огорожею Майдану.

"Дивіться, сидить парочка на лавці, а біля неї три машини припарковані. І це головна площа країни", - обурилася киянка Ірина.

Ще гірша ситуація на Михайлівській площі. Раніше заїзди на неї були перекриті з усіх сторін шлагбаумами, але нещодавно їх прибрали. Зараз при в'їзді на площу стоїть знак "цеглина" (в'їзд заборонений), однак на нього ніхто не реагує.

Тож Михійлівська, популярну серед молодят і туристів як місце для фотосесій, перетворили на паркінг, де пішоходу важко пройти. Стоять на площі машини співробітників МЗС, Головного управління міліції Києва, Дипакадемії, офісів, готелю.

Заставлена автомобілями і Софійська площа, однак в'їзд на неї відкритий лише для обраних, відзначає видання.

"Сюди тільки клієнти бутіків приїжджають, главк міліції і жителі будинків. Безкоштовно. ДАІ нам наказала пускати тільки тих, кого я назвав. Всі вони паркуються збоку в кілька рядів. Якщо хтось намагається посеред площі поставити машину, я їх виганяю", - сказав охоронець.

У КП "Київтранспарксервіс", яке відповідає за паркування в столиці, усі стрілки за паркінг на площах переводять на ДАІ.

"Це нонсенс, коли на історичних площах, де заборонено паркуватися, стоять машини. Ми знаємо про цю проблему, але до неї не маємо стосунку, оскільки це незаконні парковки, вони нам не підкоряються. На Михайлівській стоїть знак, що забороняє в'їзд. ДАІ повинна стежити за цим – в її функціях контроль в частині правил паркування і заборони проїзду. Там, де немає знака, балансоутримувачі територій повинні закрити в'їзди", - сказав заступник директора підприємства Ярослав Погрібняк.

А в ДАІ кивають на місто. "ДАІ паркуванням не займається. Вони у віданні комунальних служб. Але якщо там виявиться наша патрульна машина, то інспектор складе протокол", - заявив заступник начальника прес-служби ДАІ Києва Олександр Ковалевський.

Натомість лідер руху Комітет прямої дії, що бореться з парковками, Дмитро Гнап, каже, що винне і місто, і ДАІ.

"Організація парковок визначена законами. Відповідає за це КМДА, оскільки це благоустрій міста, і ДАІ, оскільки паркувальні місця узгоджені з інспекцією. Якщо офіційно там немає парковки, то там можна ставити машину, і за це потрібно штрафувати", - упевнений Гнап.

У Головному управлінні транспорту КМДА обіцяли розібратися.

"Ми займаємося встановленням знаків, розміткою за погодженням з ДАІ, яка зобов'язана закликати до відповідальності, якщо стоїть знак "в'їзд заборонено", - говорить начальник управління Євген Водовозов.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ