У Януковича вимагають поділися грошима з онкохворими дітьми


Представники 20 громадських організацій вимагають у керівників країни вжити заходів для того, щоб врятувати кожну хвору на рак дитину.

Активісти разом з представниками мед закладів та батьками хворих дітей оголосили про початок громадської кампанії "Наші діти".

За словами координатора кампанії, активістка руху "Простір свободи" Ганни Гопко, громада має змусити державну владу виконувати Конституцію і свій обов’язок перед дітьми.

"Україна будує стадіони вартістю по 4 мільярди гривень, а сучасну лікарню для дітей за півтора мільярди збудувати не може?! На медичне обслуговування депутатів і урядовців в цьогорічному бюджеті передбачено понад 400 мільйонів, а на лікування не лише дітей, а всіх громадян України за кордоном – лише 14 мільйонів! Справа не в дефіциті коштів, а в дефіциті совісті й відповідальності", - заявила Гопко.

Активісти наголосили, що в Україні понад 5,5 тисяч онкохворих дітей, і щороку цей страшний діагноз отримують близько півтори тисячі малих дітей.

"Виживає з них лише половина. Тим часом у розвинених країнах виліковують понад 75% онкохворих дітей. Україна також може досягнути таких показників. Але потрібно за 2-3 роки створити  хоча б одну клініку, де робитимуться всі види пересадок кісткового мозку", - наголосили активісти.

Вони нагадали, що звести подібну клініку, чиновники обіцяють уже мінімум 12 років.

Активісти вимагають оприлюднити графік будівництва, закупівлі обладнання тощо, якого влада має дотримуватися, 100% державного фінансування ліків для онкохворих дітей (зараз більшу їх частину купують батьки й волонтери) та приєднання України до Міжнародного реєстру донорів кісткового мозку.

"Ці завдання – реальні", - переконана завідуюча відділенням онкогематології "Охматдиту" Наталя Кубаля.

"Сьогодні українське суспільство відгукується на заклик про допомогу, рятуючи життя багатьом дітям, а держава, на жаль, такого ставлення не демонструє. Але в наших силах це змінити", - додала вона.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ