Метро, якого Київ не побачив. ФОТО

10.02.2012  12:20

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
Такою планували зробити "Арсенальну"

Станції Київської підземки можна було б визнати найвишуканішими у світі, якби всі задуми архітекторів були втілені в життя.

Про це у своєму ЖЖ пише Олег Тоцький.

За словами блогера, коли тільки почали будувати метро в Києві, перша пускова ділянка мала містити в собі не 5, а 7 станцій (Завод Більшовик (нині Шулявська) - Політехнічний інститут - Вокзальна - Університет - Хрещатик - Арсенальна - Дніпро).

"Причому "Політехнічний інститут" і "Завод Більшовик" повинні були бути мілкого закладення. Для того, щоб вирішити, як виглядатимуть майбутні станції, у 1952 році провели Всесоюзний конкурс на проекти станцій першої пускової ділянки. У конкурсі брали участь десятки архітекторів з Києва, Москви, Ленінграда, Харкова, Львова й інших міст Союзу", - пише Тоцький.

Один з варіантів оформлення "Хрещатика" 

За його словами, тодішні ескізи станцій, крім втілення в архітектурі станцій ідей і символіки того часу, повинні були бути співзвучними з ансамблями Києва й відображати національні мотиви України.

Теж ескіз "Хрещатика" 

"Якби київський метрополітен був відкритий на парі-трійку років раніше, те, швидше за все, ми б зараз бачили втілення декількох проектів, створених в 1952 року. Але в країні розгорнулася кампанія по боротьбі з архітектурними надмірностями; крім того, станції "Політехнічний інститут" і "Завод Більшовик" довелося будувати на великій глибині й вони випали з першої пускової ділянки. У результаті, в 1958 році був проведений новий конкурс", - пише Тоцький.

І навіть з назвою станції на стіні

Десятки нових робіт, за словами блогера, були не настільки розкішними й помпезними. Однак, з них відібрали шість (для станцій "Хрещатик" і "Університет" було відібрано по два проекти), вони й лягли в основу того архітектурного вигляду станцій, який ми можемо бачити зараз.

Усі фото з ЖЖ Олега Тоцького

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ