Столична влада банкротить власне ритуальне підприємство?


Міжнародна асоціація професіоналів похоронної справи просить прокуратуру оскаржити рішення Київради про затвердження Переліку ритуальних послуг у Києві, яким міська влада фактично легалізувала незаконну підприємницьку діяльність.

Про це повідомляє Агентство журналістських розслідувань.

Справа в тому, що січня 2012 року Київрада, в обхід протесту прокуратури, внесла формальні зміни в затверджений раніше Перелік ритуальних послуг, знову зробивши платними послуги з транспортування померлого з дому до моргу. Однак, це рішення не лише б'є по кишені мешканцям, а й здатне остаточно розорити комунальну ритуальну службу.

За словами першого заступника глави КМДА Олександра Мазурчака, влада працює над наведенням порядку в сфері ритуальних послуг, і займається оздоровленням фінансового стану комунальної ритуальної служби "Спецкомбінат ПКПО".

Насправді ж з потурання КМДА процвітають незаконні схеми заробітку на смерті –підприємці безбоязно беруть із клієнтів плату за перевезення померлих вдома людей до моргу і за підготовку тіла до поховання, а столична комунальна ритуальна служба продовжує свій шлях до остаточного банкрутства.

За словами нещодавно призначеного директора "Спецкомбіната ПКПО" Миколи Бабія, якщо на 1 січня 2011 року СКП ще показувало 200 тисяч гривень чистого доходу, то вже 1 вересня підприємство вийшло на 600 тисяч гривень збитку. І це при тому, що СКП є єдиним балансоутримувачем цвинтарів.

Це все робиться попри те, що, згідно з діючими нормативними актами Мінздоров'я й Кабміну, більшість постмортальних послуг повинні надаватися в моргах безкоштовно, а окремі з них — лікарями й тільки за затвердженими тарифами мед закладів.

Перевезення трупів померлих вдома людей безкоштовно для родичів покійних мають право здійснювати своїм транспортом тільки медзаклади або Спецрота ГУ МВС у Києві.

За словами віце-президента Міжнародної асоціація професіоналів похоронної справи Тетяни Годовської, якщо раніше заповзятливі ділки, спіймані на наданні подібних послуг населенню, ризикували стати фігурантами кримінальної справи, то після того, як столична міськрада внесла їх у Перелік ритуальних послуг — почали займатися цим безбоязно.

Це підтверджують наявні в розпорядженні АЖР копії накладних і договорів-замовлень підприємців, що налагодили прибутковий бізнес при патологоанатомічному відділенні Київської обласної клінічної лікарні № 1.

У жовтні 2011 року АЖР звернулося до МінЖКГ, Мінздрав, МВС, прокуратури з проханням дати правову оцінку тому, що на підставі рішення Київрад транспортування тіла померлої вдома людини до місця збереження у Києві стає офіційно платною.

"Усі ці органі однозначно визначили, що це суперечить закону. А МінЖКГ ще й інформувало, що застерігало чиновників від винесення на голосування столичних депутатів такого проекту рішення передчасно.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ