Еколог: київську дамбу рано чи пізно прорве


Попри заспокоювання столичної влади, що дамба на Київському морі витримає будь-які погодні умови, екологи радять не розслаблятися.

Про це пише "Сегодня".

Так, за словами еколога Володимира Борейка, датчиків-"контролерів" технічного стану дамби, про які говорила столична влада, насправді немає.

"Те, що влада зараз говорить про наявність спеціальної програми, яка транслює технічний стан дамби, - це неправда. Для того, щоб постійно спостерігати за появою тріщин у греблі, необхідно, щоб вони були по всьому периметру споруди. Також, щоб зробити повне обстеження споруди, потрібно залучити аквалангістів, яких на підприємстві просто немає", - сказав Борейко.

Він додав що такі величезні крижини, які намерзнули на Київськім морі, можуть привести до пробоїн, і тоді вода за 20 хвилин заллє Київ.

"До того ж піде лід, і потала вода з Білорусі й Росії, яка підсилить тиск на дамбі, і тоді може статися непоправне. Рано або пізно дамбу Київської ГЕС прорве", - сказав Борейко.

Голова екологічної організації "Зелений мир" Юрій Самойленко каже, що цього року ситуація — не така, як раніше.

"Коли вода тисне по вертикалі — це одне. А з товстим льодом, як зараз, виникає потужний тиск ще й по горизонталі, і стара конструкція може зруйнуватися", — сказав він.

Однак начальник Головного управління з питань надзвичайних ситуацій Віталій Пшеничний переконує: лід ГЕС не загрожує.

"Тільки що говорив з керівництвом київського гідровузла. Лід, що нагромадився там, ніяк не загрожує дамбі", — сказав чиновник.

Водночас додав, що про всякий випадок у влади є домовленість із річковим портом про надання криголамів.

На тому, що ГЕС витримає паводок, наголошують і в прес-службі МНС.

"Весняний паводок не становить загрози для Київської гідроелектростанції. У зв'язку з цим немає жодних підстав говорити, що існує небезпека для населення, пов'язана із весняною повінню", - заявив директор Департаменту цивільного захисту МНС Василь Квашук.

Він додав, Міністерство надзвичайних ситуацій обурила поява інформації, буцімто існує загроза прориву дамби Київського водосховища.

"Це повідомлення абсолютно не підтверджено ніякими фактами. Воно безпідставне. Дамби працюють у нормальному режимі, загрози прориву немає", - наголосив Квашук.

За його словами, у 2009 році міжвідомча комісія перевірила надійність всіх дамб та гідроспоруд на річці Дніпро. Комісія встановила, що всі об'єкти працюють в нормальному режимі і ніякої загрози для них немає.  

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ