До квартир киян доходить лише третина тепла?


Через діряві мережі, каналізаційні люки, дахи та підвали багатоповерхівок до будинків столичних мешканців доходить менше половини тепла з котелень. Натомість мешканці у повному обсязі оплачують тепло і гарячу воду, навіть ті, які витекли у ґрунт чи гріли повітря по дорозі до житлового будинку.

Про це у своїй статті для "Української правди. Київ" пише заступник директора Фундації польсько-української співпраці Святослав Павлюк.

На етапі спалювання газу у котельні, 30% сировини викидається в атмосферу. За призначенням з котелень скеровується лише 70%.

З того тепла, яке використано для нагріву теплоносія, частина втрачається на транспортування мережею підземних та наземних трубопроводів.  Нормативно, рівень тепловтрат в українських мережах закладається на рівні 13%, однак, часто такі втрати становлять від 25 до 40%.

"Таким чином, з того, що вийшло з котелень, ми втрачаємо чверть при транспортуванні, отже з тих, 70 корисних відсотків на вході в будинки залишається 52,5%", - відзначає Павлюк.

Тобто, майже половина тепла втрачається, ще не потрапивши в будинки споживачів.  

Подальші втрати тепла здійснюються через неутеплені стіни, погані (в тому числа і модні пластикові) вікна, дахи, підвали, вентиляції та відсутність засобів регулювання.

"Якщо повернутися до частки від початкової цифри, це означає, що зі ста спалених кубометрів газу, для обігріву приміщень, українці використовують насправді 21 кубометр. Сімдесят дев’ять кубометрів українці викидають в атмосферу", - підсумовує Павлюк.

"За даними, озвученими в грудні минулого року, на Колегії Державного Агентства з енергоефективності, втрати води та тепла у мережах щорічно зростають на 1,5-2%. Це зумовлено за їх словами зношеністю мереж та обладнання підприємств житлово-комунального господарства", йдеться в статті.

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ