Румуни зроблять з київських островів урбаністичний парк

02.02.2012  11:28

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Проект-переможець пропонує створити острівці-станції над водою, де можна погуляти, покататися, розважитися, поїсти. Варіант осередку відпочинку на воді

Переможцями конкурсу на кращу концепцію розвитку київських островів "Дніпровські перлини" стала команда розробників з Румунії, яка запропонувала проект "Блакитна лінія (Blue line)".

Про це заявив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко, повідомляє прес-служба мерії.

"Сьогодні ми отримуємо багато пропозицій від інвесторів щодо облаштування спортивних майданчиків чи зон відпочинку на островах. Але через те, що це поодинокі пропозиції, вони часто повторюють одна одну. Тому для нас було принциповим провести конкурс на цілісне бачення розвитку усіх островів міста", – пояснив чиновник.

Проект-переможець. З першого погляду незрозуміло, що ж саме має бути на дніпровських островах

Він додав, що в такому випадку можна чітко вказати, де має бути заповідна зона, а де можна організувати місця культурного відпочинку для киян.

За словами головного архітектора столиці Сергія Целовальника, до розгляду міжнародне журі прийняло 45 проектів з 23 країн світу.

Друге місце розділили два проекти 

"Усі ці проекти передбачали благоустрій та збереження рекреаційної зони в "серці" столиці. Міжнародне журі обрало 8 найкращих проектів, з-поміж яких відзначили три. Так, володар першої премії отримає $20 тисяч, а другої (призначено дві других премії) — по $5 тисяч", - сказав він.

Ще один фіналіст 

Після доопрацювання концепції, остаточний варіант обіцяють винести на обговорення з киянами та експертами, громадськими організаціями та архітектурним співтовариством.

За словами депутата Київради Олександра Бригинця, проект "Блакитна лінія" розрахований на 15 років і передбачає три етапи реалізації. До 2017 року автори мають намір провести очистку восьми найбільших київських островів, визначити заповідні та спортивно-розважальні зони, а також налагодити транспортне сполучення.

До 2022 року планується побудувати великі спортивно-розважальні центри на Трухановому і Долобецькому островах, науково-дослідний центр Київського ботанічного саду на острові Муромець. Останнім етапом стане будівництво науково-освітнього центру Київського національного університету ім. Шевченка на Жуковому острові.

"Як на мене прихована мета цього плану – це будівництво в екологічній заповідній зоні великої торгівельно-розважальної інфраструктури, яку чиновники сором’язливо називають "великі спортивно-розважальні центри"", - сказав депутат.

Фото з сайту конкурсу 

Українська правда. Київ

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ