Здати сесію стало вдвічі дорожче



Фото odessitua.com

У київських вузах зросли розцінки на заліки та екзамени під час сесії. За словами студентів, зимова сесія обійшлася у майже $1 тисячу, хоча влітку було вдвічі менше.

Про це пише "Сегодня".

"Раніше можна було домовитися з викладачем про відмінну оцінку за 500 гривень, а тепер у нього ж коштує 70 євро (750 гривень), чому дорожче, не пояснюють", — сказала студентка 4-го курсу одного із престижних факультетів КНУ.

У КПІ кажуть, щоб здати залік, раніше потрібно було дати 150 гривень, тепер викладачі вимагають 300.

"За 7 заліків сума чимала — 2,1 тисячі гривень. Плюс іспити коштують у кожного викладача по-своєму: від $100 і вище", — сказав нам п’ятикурсник КПІ.

Студенти говорять, що найчастіше з викладачами домовляються старости груп, вони ж збирають із усіх гроші й складають список тих, хто здав.

Щоправда, у самих інститутах та університетах відкидають будь-яку інформацію про "сесійні хабарі".

"Ми суворо стежимо за тим, щоб не було "платних" іспитів. Викладач може втратити роботу", — відповідають у вузах.

Жодних скарг на вимагання не отримало Міністерства освіти.

"Ця сесія стала просто якоюсь рекордною. На хабарі взагалі не скаржилися", — сказав заступник директора Департаменту вищої освіти Міносвіти Микола Фоменко.

Так само не отримав скарг і громадський call-центр  (тел. 067-656-99-41), який створила громадська ініціатива "Студентський захист", щоб студенти могли анонімно скаржитися на хабарництво в київських вузах.

"З початку сесії поки не було ні жодного дзвінка. Щоправда, відсутність дзвінків не говорить про те, що за гарні оцінки перестали брати. Просто студенти платять за сесію, розуміючи, що не здадуть без грошей залік або іспит", - розповів координатор "Студзахисту" Андрій Черних.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ