Як змусити ЖЕК працювати?



ЖЕК бере гроші за утримання будинку, але за що люди платять, незрозуміло. Фото forum.uti-puti.com.ua

У багатьох парадних Києва ремонти не робили по 20-30 років. Мешканці вже давно забули, що таке пофарбовані стіни чи перила на сходах, а чиновникам з ЖЕКів найчастіше наплювати, що стіни під'їздів "світять" бетоном, а кутки "поїв" грибок.

Однак з цим можна боротися, пише "Комсомольська правда".

За словами юриста Іллі Високих, у договорах, які ЖЕКи підписували з кожним мешканцем, є пункт "Звітність", тобто жеківці повинні звітувати перед мешканцями, скільки було витрачено грошей і на що.

"Потрібно вимагати у начальника ЖЕКу інформацію, які види робіт були виконані по тому ж ремонту в під'їзді, якщо він не робився довгі роки. Тим більше що, згідно із законом "Про доступ до публічної інформації", ЖЕКи попадають під дію цього закону (тобто їхня робота не повинна приховуватися від громадськості)", - сказав Високих.

 Кияни платять за компослуги, натомість часто змушені жити у хліві. Фото forum.uti-puti.com.ua

Якщо комунальники відмовляються надавати звітність, то варто звернутися в міську прокуратуру із проханням провести перевірку житлово-комунальної контори.

"Коли мешканці всерйоз займуться контролем ЖЕКа, керівництву житлової контори буде простіше зробити хоч якийсь ремонт у під'їзді, ніж мати проблеми із прокуратурою", - пояснив юрист.

Водночас він наголосив, що якщо мешканці хочуть довести свою правоту, то треба бути активними – аж до подачі позову до суду.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ