Кияни обурюються, що тепло подорожчало більш ніж в двічі



Кияни, обурені зростанням сум у платіжках за спожите тепло. У декого з них суми зросли більш ніж в два рази.

Про це повідомляє ТСН.

"От подивіться платіжку. У попередньому місяці 41 гривня, а в цьому уже 101 гривня за тепло. А змін ніяких!", - обурився киянин Олег Фокін.

Комунальники кажуть, що різні цифри у платіжках за спожите тепло люди тепер бачитимуть постійно, оскільки восени деякі будинки від'єднали до лічильника теплової енергії.

Мовляв, якщо раніше платили фіксовану суму щомісяця, то тепер розраховуються лише за те, що спожили і тільки в опалювальний сезон.

Теплолічильник знаходиться у підвалі, він фіксує температуру води в момент, коли її подали в будинок, та коли вона дійшла до квартир.

Показники знімає інженер ЖЕКу один раз на місяць.

"Механізм дуже простий: вставляється оптична голівка, вибирається програма на комп'ютері, йде зчитування інформації. Потім за певний час робиться роздруківка, і звіт віддається в "Київенерго"", - пояснив інженер.

Працівники ЖЕКу кажуть, що різна сума кожного місяця виходить через коливання температури за вікном.

"Мінусова температура більша – то більше буде сума нарахування, а якщо надворі плюсова, значить, сума буде меншою", - зазначив інженер ЖЕКу Валентина Коваленко.

У мерії кажуть, що тарифи не зростали і не зростуть найближчим часом, а проблема полягає в тому, що "Київенерго" розрахунки із запізненням на місяць.

"У грудні вони отримали за жовтень місяць. У жовтні місяці опалювальний сезон був лише 15 днів, тобто у них вийшла сума, наприклад, 80 гривень. У січні він отримав в платіжці показники за листопад місяць. У нього різко збільшився цей розмір, і в нього вийшло так, ніби виросли тарифи. Але тарифи не виросли!" – запевнив перший заступник голови КМДА Олександр Мазурчак.

Варто відзначити, що якщо гроші за спожите тепло нараховують "із запізненням", то виходить, що за жовтень, листопад і грудень суми не повинні були змінюватися, адже упродовж року кияни платили за тепло фіксовану суму, а отже навесні-влітку-початку осені частвово (ніби авансом) заплатили за місяці опалюванього сезону. Перерахунок за літні місяці їм ніхто не робив, а нині нараховують плату "зверху". 

За словами Мазурчака, економія при використанні лічильників тепла становить 40%.

Встановити теплові лічильники у всіх столичних будинках чиновники обіцяють за півтора року.   

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ