На парковках без паркоматів можна не платити



Фото fresh.org.ua

Відтепер водії можуть сміливо не платити на парковках, де немає паркоматів. 

З 1 січня набула сили постанова Кабміну, згідно з якою платні парковки в містах Україні обов'язково повинні бути обладнані паркоматами, пише "Сегодня". 

"Саму постанову про правила парковки прийняли ще 3 грудня 2009, але два пункти вступили в силу з 1 січня цього року. Один з них – вимоги по паркомату. Кожен майданчик повинен мати один паркомат на кожні 10 автомобілів. Тобто комунальним підприємствам давали час їх встановити. Але вони думали, що у них є ще три роки, і вони викрутяться, але час пробіг непомітно", - розповів керівник "Комітету прямої дії", який боровся з евакуаторами і порушеннями на парковках, Дмитро Гнап. 

Він наголосив, що пункт постанови говорить про те, що якщо немає паркомату – то і парковки немає, а отже, водій може не платити. 

Видання відзначає, що паркомати встановлені тільки в центрі в декількох місцях, а більше сотні міських парковок обслуговують лише співробітники "Київпарктранссервіс", яким дають гроші, а ті в кращому випадку – талон. 

Попри постанову, паркувальники й досі продовжують стягувати гроші в місцях, де немає паркоматів. Зокрема, на Оболонському проспекті вздовж ТРЦ. 

"Нам сказали вийти на роботу. Інструкцій ніяких не було", - сказав паркувальник. 

Лише один водій заявив, що платити не буде. "Є закон, нічого вам давати не буду", - заявив власник "Шкоди" і спокійно пішов. 

Гнап додав, що проблема існуватиме доти, доки всі водії не дізнаються, що можна не платити на парковках без паркомату. 

"Скажу, що, згідно з чинним законодавством, ніякого покарання за несплату парковки водії не несуть. Тобто штрафів немає. Водії зараз можуть спокійно відмовити і піти – їх не покарають. Парковщик може хіба що натякнути, що проколе колеса або подряпає машину", - сказав Гнап. 

Юристи також вважають, що, стягуючи гроші на майданчиках без автоматів, паркувальники порушують постанову уряду. 
 
Водночас у КП "Київтранспарксервіс" кажуть, що паркувальники мають право брати гроші навіть там, де немає паркоматів. 

"Інформація, що це незаконно, м'яко кажучи, - неправдива. Крім паркомата, є ще готівкова система розрахунку через нашого працівника, її ніхто не відміняв. Зараз ми ініціювали відстрочку введення паркоматів", - розповів директор КП Андрій Дудко. 

За його словами, перш ніж поставити скрізь паркомати, місто хоче ініціювати зміни до адмінкодексу, щоб ввести штраф за несплату. 

"Адже паркомат буде стояти, а гроші туди класти не будуть. А відповідальності за це немає. Також разом з цим повернуться евакуатори. Ми чекали, що приймуть відповідний закон до Нового року. Але він пройшов лише перше читання", - пояснив Дудко.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ