Як наряджали ялинку сто років тому. ФОТО

29.12.2011  11:54

1 2 3 4 5 6 7
Найстаріші ялинкові прикраси - їм більше 100 років. Фото Kp.ua

У Державному музеї іграшки представлені ялинкові прикраси, які були популярні з кінця XIX століття й до 1980-х років.

Усі охочі можуть побачити найбільш раритетні прикраси – так звані "дрезденки": фігурки верблюда, кенгуру, орла, знаки зодіаку з тисненого золотавого картону.

Найстаршим з них близько 120 років, пише "Комсомольська правда".

Є на виставці й німецькі іграшки середини ХХ століття – пташки на прищіпках, ліхтарики, дзвіночки, якими завішували верхівку ялинки.

Одна з головних красунь виставки – ялинка-фуршет, прикрашена бубликами, мандаринами й цукерками. Такий варіант декору, до речі, найдавніший.

Адже тільки з XVII століття на ялинку стали вішати іграшки, до цього ж прикрашали смаколиками, які з'їдалися під час свят.  

Найбільш зворушливим експонатом можна назвати 35-сантиметрову ялинка з курячого пір'я, розфарбованого зеленкою. Її зробила співробітниця музею Софія Зима ще в 1940 році. Серед іграшок - парашутист-червоноармієць, будьонівський кінь, оригінальна снігурка.

Ретро-ялинка 1960-70 років дуже життєстверджуюча. Головна її прикраса – гірлянда-космос з кольоровими планетами Сонячної системи, іграшки – у формі кукурудзяних качанів хрущовської епохи.  

На виставці представлені і скляні іграшки на дротових каркасах, і дореволюційні із тканини й картону, іграшки з радянською символікою зі спресованої вати й пап'є-маше.

Усього на виставці представлено 960 експонатів!

Виставка триватиме до лютого на Кловському спуску, 8.

Час роботи: вівторок-п'ятниця з 10 до 18.00 (субота – до 17.00). Ціна квитка: 10 гривень для дорослих та 5 гривень – для дітей.

Екскурсія на групу до 15 людей – 25 гривень, для родини – 15 гривень.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ