У вівторок Київрада розгляне бюджет: куди витрачатимуть гроші


Бюджет Києва-2012 мало відрізнятиметься від цьогорічного. Так, наступного року місто має намір одержати 16,355 мільярда гривень (цього року було 16 мільярдів) та витратити 15 мільярдів 847 мільйонів гривень (було 16,27 мільярда).

Про це йдеться у проекті бюджету, який Київрада має намір розглянути 27 грудня, пише "Сегодня".

Великі ставки щодо наповнення бюджету у  мерії роблять на туристів. Мовляв, якщо цього надходження становлять 6,9 мільйона гривень, то в наступному завдяки Євро-2012 хочуть отримати 10,3 мільйона.

Водночас у КМДА планують вдвічі зменшити надходження від транспортних засобів, натомість збільшивши вдвічі дохід у від адмінштрафів. Землі планують продавати менше, але потрібних сум досягнуть завдяки підвищенню плати за землю.

У 2012 році влада хоче збільшити витрати на освіту та охорона здоров'я.

"Це пов'язане зі збільшенням мінімальних зарплат, що відбивається на окладах і преміях. Уже закладені й 20-процентні надбавки, що в бюджеті-2011 з'явилося не із самого початку, а пізніше", — пояснив заступник голови КМДА Руслан Крамаренко.

На 5 мільйонів більше (загалом близько 74 мільйоні гривень) обіцяють підкинути на продукти харчування для лікарень.

Виходить, по 3895 гривень на рік на хворого з розрахунку на 19 тисяч місць у лікарнях (тобто, по 10,5 гривні на день, якщо зайняті всі місця).

Крім того, для лікарень повинні закупити нове обладнання — маммографи, рентгени, УЗД вітчизняного виробництва, на що виділять 11,6 мільйона гривень.

Близько 200 мільйонів виділять на медикаменти для лікарень, що також на 15% більше, ніж у  2011 році. Однак, варто відзначити, що всі ці збільшення пов’язані виключно зі зростанням цін.

У розділі "Освіта" планують дати 97,6 мільйона на відновлення матеріально-технічної бази й на впровадження інформаційних технологій у навчальних установах.

Майже в 1,5 рази збільшили фінансування культури: так, 2,2 мільйона гривень планують виділити на реставрацію пам'яток історії й культури (на Миколаївський собор Києво-Покровського жіночого монастиря, на ремонт Колони Магдебурзького права).

Водночас майже на 1 мільярд менше витрат заплановано на транспорт і на півмільярда менше — на ЖКГ. Мовляв, по цих статтях гроші частково отримуватимуть з бюджету.

Хочуть зменшити і витрати на чиновників, оскільки у 2012 році планують скоротити штат.

Субвенції Києву з держбюджету підуть на розвиток інфраструктури.

"На виконання Києвом функцій столиці виділяється 1 мільярд гривень. Ми сподіваємося переконати уряд збільшити цю суму до 4,6 мільярда", — сказав Крамаренко.

584 мільйона гривень планується витратити на проблеми ЖКГ — реконструкцію центральних теплопунктів і котелень, ремонт і заміну ліфтів, ремонт асфальту у дворах і під'їздів, капремонт мереж зовнішнього освітлення.

У бюджеті 2012 передбачені гроші на станцію метро "Виставковий центр", на з'їзди з Жулянського моста, реконструкцію проспекту Бажана, вулиць Ахматовій і Здолбунівської, на розв'язку на Московській площі.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ