У столиці провели акцію на захист садиби Мурашка. Фото


У четвер столичні активісти провели акцію "Мурашко is back", покликану захистити садибу відомого художника, яку нещадно руйнують у Києві.

Нині у будинку-пам'ятці на Малій Житомирській, 12А залишився лише один мешканець  викладач математики в Національному Авіаційному Університеті Олександр Глухов.

Він упродовж багатьох років самотужки відстоює Садибу Мурашка.  

"Я змушений реагувати сам – писати листи, власноруч підключати свій будинок до тепла, вимагати його ремонту. Але ж я не можу це робити для всіх 4 будинків! Ця проблема має ще когось турбувати, когось цікавити", - сказав Глухов у коментарі "Українській правді. Життя".

З журналіста зробили Мурашка 

"Не розумію, чому ця тема не цікавить тих же художників, академіків мистецтв – чому вони не виступають на захист не тільки історичної пам’яті, але й пам’яті про відомого українського художника?", - сказав викладач.

 

Головні претензії у нього – до КМДА. Активіст каже, що з представниками міськради йому найважче спілкуватись.

"Найбільш знущальні відповіді на свої листи я отримав саме від КМДА. Нахабству та цинічності цих людей не має меж. Від депутатів ВР я отримую відповіді, а від міських депутатів – ні", - зізнався Глухов.

Так садиба художника виглядає сьогодні 

У четвер під стінами його будинку відбулась мистецька акція. Під час перформансу "ожилий" художник Мурашко, якого зіграв журналіст Андрій Куликов, закликав українців активно висловлювати свої вимоги.

 

"Спротив корисний" – таку фразу "Мурашко" залишив на дошці, на якій кожен з учасників акції міг написати свою думку.

"Мурашко" також відкрив пам’ятну дошку "Будинок зразкового спротиву і високої громадянської культури".

Будинок №12-а, 12-б та 14-а,б по вул. Малій Житомирській є пам’ятками культурної спадщини (Садиба Мурашка) та знаходяться в охоронній зоні ансамблю споруд Софійського собору Києва (затвердженій Міністерством культури і туризму).

Починаючи з 1996 року Головне управління житлового забезпечення КМДА намагається незаконно виселити родину Олександра Глухова з будинку і почати "реконструкцію", що може призвести до повної руйнації пам’ятки.

ЧИТАЙ ТАКОЖ
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ