Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4ef2f8e9d7bb5/
Українська правда
Київ

Генплан приймуть, коли вирішать всі суперечливі питання

22.12.2011  10:31

Затвердження Генерального плану Києва, який планували прийняти відразу після Стратегії розвитку-2025, вирішили відкласти.

Влада вислухала чимало критичних зауважень до документа, тому голова КМДА Олександр Попов пообіцяв, поки із громадськістю не погодять, приймати Генплан не будуть, пише "Сегодня".

Кияни знайшли відразу кілька слабких місць генплану. Так, за словами архітектора Георгія Духовичного, перша проблема пов'язана із зеленими зонами столиці.

"Вони включили в зелену зону всю територію від схилів Дніпра до Кирилівської церкви. Але ж там багато ділянок уже виділені під забудову. Ми попросили розроблювачів зробити просту річ — накласти план забудови на цю територію (відзначити на плані місця забудов), щоб було видно, що там буде відбуватися. Але вони цього робити не хочуть", — сказав Духовичний.

Також Генплан припускає будівництво великої кількості житла за рахунок ущільнення існуючої забудови Києва.

"Нехай покажуть, де саме збираються ущільнювати, тому що ніхто не скасовував норми по кількості лікарень, шкіл, доріг, навантаження на інженерні мережі. Усе це повинне бути пророблене", — сказав Духовичний.

Голова комісії з культури Київради Олександр Бригинець бідкається, що в документі не позначені місця археологічних пам'ятників, а на набережній Дніпра дозволяють забудову.

Також депутата не влаштовує, що документ не передбачає будівництва нових культурних об'єктів на лівому березі.

Активісти громадської ініціативи "Збережи старий Київ" наголошують на скандальних землевідведеннях, які хочуть узаконити завдяки новому Генплану.  

Так, активіст Ігор Луценко склав список з декількома десятками таких ділянок.

"Попередньою владою виділені сотні гектарів у парках, скверах. У мерії заявляють, що вже повернули 1700 га. Але по багатьох із цих ділянок ще не закінчилися розгляди в апеляційних судах", — сказав Луценко.

Він переконаний, що перш, ніж затверджувати Генплан, місто повинне провести серйозний аудит землі.

У мерії ж нині говорять, що голосуватимуть за Генплан тільки після узгодження всіх конфліктних моментів.  

"Ми хотіли прийняти Генплан відразу після "Стратегії Києва". Але через те, що з'явилося багато критики, я прийняв рішення, що його потрібно доробити. Причому працювати над ним будемо доти, доки його не схвалять кияни", — сказав Попов.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.