У Пущі-Водиці винищують ліс?



Фото gennadiy-dolzhenko.ru

Не зважаючи на те, що на території Києва заборонено проводити промислову рубку у лісопаркових зонах, міські лісництва, що є підприємствами "Київзеленбуду", легко обходять цю заборону.

Так звані суцільні санітарні рубки у столичних лісах пояснюють "незадовільним станом" лісових культур.

Про це "Українській правді. Київ" повідомив представник ВГО "Національний екологічний центр України" Олександр Соколенко.

За його словами, одним з прикладів є Святошинське лісопаркове господарство, де щороку від сокири лісників гинуть десятки, а то й сотні гектарів найцінніших ділянок лісу.

Нині рубають ліс у Пуща-Водиці.

"Лісовий масив Пуща-Водиці взагалі є унікальним, позаяк знаходиться на межі українського Полісся та лісостепу, тому поєднав у собі лісову флору обох зон. Ці ділянки є найціннішими, але з іншого боку і найбільш привабливими з комерційного погляду", - сказав Соколенко.

За його словами, після суцільної рубки вікового лісу ділянку, де були дерева, розорюють як поле, а потім засівають найдешевшою культурою – сосною.

Ділянки рубок, що здійснювались в останні 10 років на території Пуща-Водицького та Межигірського лісництв Святошинського ЛПГ Києва. Світлі плями – це молоді сосняки або ділянки, що перетворились на пустирі серед лісу.

"Ділянки молодої сосни перебувають у несприятливих умовах, пересихають та деградують. Наразі близько 40 % молодих сосняків, що з`явились на місці знищених вікових лісів, через несприятливі погодні умови та складний рельєф місцевості, знаходяться не межі загибелі", - сказав Соколенко.

Нині, за словами еколога, деякі квартали Межигірського та Пуща-Водицького лісництв насадження молодої сосни перетворились на суцільні пустирі серед лісу, де нічого, окрім трави, не росте. 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ