Таємниці міста: підземна фортеця

04.12.2011  09:03

1 2 3 4 5 6
Вхід у підземелля

У самому серці столиці, на Печерську, на території Васильківського укріплення, що входить у музейний комплекс "Київська фортеця" знаходиться надзвичайне підземелля.

Відкрили його у 2007 році і відразу ж назвали "тюрмою НКВС з катівнею", про це пише у   своєму ЖЖ general-kosmosa.

Тоді директор музею "Київська фортеця" В'ячеслав Кулинич розповідав, що камеру тортур і тюрму облаштували в казематах найстаршої київської фортеці. А після смерті Йосипа Сталіна тюрму, мовляв, закрили, поруч проклали метро, а самі катівні кілька років простояли затоплені.

"Така під землею фортеця – це безпрецедентне явище. Такого масштабу не було ні в Європі, ніде в світі – нікому просто в голову не приходило закопати фортецю під землю. Це прийшло в голову тільки НКВС. Знайшли ми тюремні камери, приладдя, нари і таке інше", - розповідав кілька років тому Кулинич.

Однак, забудовники, які тоді там зводили житловий будинок, ці слова спростовували. Мовляв, ні камер катувань, ні якихось знарядь вони у підземеллі не знайшли.

Як відзначає general-kosmosa, насправді це ніяка не тюрма НКВС, а казаметовані фланки Васильківського укріплення, які були колись наземними і з яких обстрілювали рів Київської фортеці.

"Частина рову обстрілювалась з капоніра, а части з башт № 2 и № 3. Каземати використовувались швидше за все як склад. Підходи до рову і казематів накрили плитами і засипали землею у 1950-х роках при будівництві довколишніх будинків", пише ЖЖ-юзер.

Усі фото general-kosmosa

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ