У київських під’їздах влаштовують виставки картин

02.12.2011  13:34 __ Юля Пержинська


Столичні активісти знайшли спосіб наблизити мистецтво до народу.

Автори проекту "Виставка в під'їзді", активісти "Свідомо", вирішили "принести" мистецтво просто у житлові будинки, пише портал Gloss.ua.

До всього активісти ще й вирішили прикласти руку до розкручування молодих і талановитих художників.

"Чому в наших під'їздах так смутно, а часто ще й брудно, так погано пахне? Через нас із вами. Тому що ми нічого не робимо, а окремі люди навіть роблять, щоб було гірше, – кидають недопалки, смітять", - розповів автор проекту Єгор Соболєв.

Відкриття першої виставки проекту відбулося ще 9 липня у восьмому під'їзді багатоповерхівки на вул. Каштанова, 5 (Троєщина).

Репродукції картин художниці Юлі Гушул розвішували не тільки ініціатори проекту, але й мешканці під'їзду. Яскраві малюнки прикрасили й сходову клітку, і металеві вхідні двері, і кабіну ліфта.

Через місяць після відкриття виставки у під'їзді залишилося всього дві картини. Однак, як з'ясувалося згодом, більшість із них люди забрали до себе додому.

 

24 вересня в будинку на вул. Деміївській, 37, відкрилася друга виставка. Пофарбовані в синій і зелений кольори безликі стіни під'їзду виявилися гарним тлом для 12 яскравих ілюстрацій художниці Оксани Брюховецької.

 "Взяти участь у проекті мені запропонувала подруга, виставка планувалася в під'їзді її будинку. У мене є кілька дитячих книг, які я малювала для своєї дочки, коли вона була маленькою, і які просто лежать на полицях. І я подумала: в кожному під'їзді живуть діти, і щодня дорослі виводять їх гуляти, і, виходячи з будинку, вони побачать на стіні малюнки, зможуть їх розглянути й прочитати віршики", - розповіла художниця.

29 жовтня організатори Софія Кущ і Єгор Соболєв представляли жителям будинку на Панаса Мирного, 5, виставку художника Олександра Храпачова, який уже другий рік викладає живопис у Національній академії образотворчого мистецтва й архітектури.

 

У 2009 році Храпачов жив у Китаї, де створив цілий цикл робіт, присвячених цієї країні. Їхні репродукції й розмістили цього разу на стінах під'їзду.

Відкриття четвертої виставки в рамках проекту відбулося 26 листопада у під'їзді нового офісу "Свідомо", що на вул. Рейтарській, 21. Свої роботи там представив художник Дмитро Гладун.

Автори "Виставки в під'їзді" не збираються обмежуватися експозиціями. Їхній проект передбачає також, що кожен художник, який погодився прикрасити репродукціями своїх робіт чийсь під'їзд, автоматично стає учасником конкурсу.

"При визначенні переможця будуть враховуватися результати голосування на нашому сайті й думку журі. Переможець із нашої сторони отримає серйозну підтримку. Цей проект довгостроковий – усього ми плануємо задіяти в ньому 10, 12, а можливо, навіть 15 молодих художників", - сказала Кущ.

 

Вона додала, що виставки влаштовують тільки в тих під'їздах, жителі яких самі виявляють бажання взяти участь в проекті.

"І виставка буде залишатися там настільки довго, наскільки цього захочуть самі жителі й гості будинку. Ми сподіваємося, що так мистецтво стане ближчим до людей і зрозумілішим для них. Стане частиною їх життя, прикрасить його", - сказала Кущ.

Усі фото Gloss.ua

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ