Кияни відкривають двері поштарям але бояться міліції



Фото desktopwallpapers.org.ua

Столичні мешканці слухняно дотримуються вказівки "ніколи не відривати двері незнайомим людям", однак є й такі, які довірливо пускають до свої квартир. Але не всіх.

Про це пише "Комсомольська правда", кореспонденти якої під різними приводами навідатися до квартир киян.

"Моїм завданням було уявити себе в ролі шахрайки й проникнути у квартиру до зовсім незнайомих людей. Обкрадати я їх не збиралася. Головне – переступити поріг квартири. Я вигадала кілька легенд, які часто використовують аферисти", пише журналістка.

Спершу випробовували роль "поштаря", який займається підпискою періодики.

В обідню пору двері відкрили лише у п’ятій за рахунком квартирі. Дівчині з газетами і журналами в руках відкрила студентка Вікторія. Потім без вагань впустила до квартири, коли на сходовій клітці товариш журналістки почав дуже голосно розмовляти по телефону.

Кияни пускають до квартири тих, у кого є газети. Фото prodetey.ru

"Звичайно, проходите! Я однаково одна вдома й на пари не збираюся, так хоч щось корисне зроблю. Мама давно просила мене на пошту сходити, оформити підписку, а тут ви самі прийшли!", - сказала Вікторія.

Сусіди довірливої студентки виявилися більш обачними: не те що в квартиру не впустили –навіть дверей не відкрили.

"Нічого не знаємо! Ми довіряємо тільки своєю поштарю, Зоєчці! Не морочте голову!", - лунало з-за дверей.

В результаті з двадцяти квартир лише в семи відгукнулися чи відкрили двері, не рахуючи студентки, яка запросила пройти в житло.

У ролі "інспектра з ЖЕКу" викликати довіру людей не вдалося.

У першій же квартирі двері відкрили бабуся, однак відразу недовірливо насупилася: "Щось занадто ти молодо виглядаєш для інспектора, там таких начебто немає".

На зауваження, що дівчина практикантка, а всю роботу завжди на нових звалюють, і що їй лише треба пломби перевірити, бабця пустила в квартиру. Але відразу ж стала вимагати посвідчення.

Журналістка відповіла, що посвідчення новим не дають, а за невиконану роботу її звільнять – це і скорило пенсіонерку.

Без запитань і "перевірки документів" дівчину впустили молодий хлопець і жінка років 35. В інших квартирах або говорили через двері, або таки відкривали, але в хату не пускали.

Чи не найбільше не довіряють мешканці правоохоронцям: "помічника дільничного", який шукав свідків пограбування, у квартиру не впустив ніхто.

З двадцяти квартир відгукнулися у восьми. Всі жителі відразу ж вимагали документи, а почувши, що їх нема, просили "не морочити голову".

Юристи й міліціонери кажуть, що шахраї, як правило, дуже серйозно підходять до діла. Але якщо бачать, що людей задає занадто багато конкретних питань, часто розгублюються й ідуть.

Правоохоронці радять: ніколи відразу не відкривати двері незнайомим людям, особливо якщо ви будинку один (одна); завжди запитувати документи; задавайте якомога більше запитань; обов'язково поцікавитися прізвищем, ім'ям та посадою людини, яка завітала, звірте їх з документами; як тільки бачите, що гість починає запинатися і плутатися у своїх словах, - викликайте міліцію.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ