Археологи просять засипати піском фундамент Десятинки


Науковці просять владу терміново вжити заходів зі збереження залишків фундаменту Десятинної церкви.

Про це на прес-конференції 28 листопада заяви директор Інституту археології НАНУ Петро Толочко, пише УНІАН.

Археологи переконані, що найшвидшим методом, зважаючи на початок зими, буде тимчасово засипати автентичні рештки спеціальним ґрунтом та облаштувати водовідведення з території місця розкопок. Тобто, у такий спосіб провести консервацію решток храму.

Толочко додав, що минулої зими археологи по можливості самі законсервовували рештки фундаменту, частково присипаючи його.

"Фундамент необхідно засипати чи річковим піском, чи якимсь стерильним чистим ґрунтом, який би не утримував решток, задернувати майданчик. І паралельно вирішувати проблему, що робити далі з Десятинною церквою", - сказав Толочко.

За його словами, "основний обсяг Десятинної церкви" обстежений, але залишились уточнити деталі, наприклад, що оточує храм чи його окремі конструкції.

Толочко наголосив, що в ході археологічних розкопок "здобутий важливий науковий матеріал, який прояснює деякі питання архітектурного плану, архітектурного вигляду Десятинної церкви, але настільки кардинальних матеріалів, які б змінили наше уявлення, чи дати можливість для абсолютно автентичної реконструкції храму, все таки у нас не з’явилося".

А без цього, наголосив фахівець, відбудовувати Десятинну церкву є "не науковим і не коректним підходом", тому цього робити зараз не можна.

Крім того, він звернув увагу, що жоден проект конкурсу з Концепції відновлення Десятинної церкви не дав конкретного вирішення проблеми музеєфікації.

Як відомо, раніше голова КМДА Олександр Попов заявив, що до кінця року у столиці будуть виконані роботи з консервації фундаменту Десятинної церкви.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ