Кияни матимуть проблеми з реєстрацією майна?



Фото ozonmebel.ru

З нового року на столичних мешканців чекають зміни у реєстрації нерухомості.

Згідно з постановою Кабміну, нові правила вступають в дію з 1 січня 2012 року, пише "Сегодня".

Замість всім відомого Бюро технічної інвентаризації реєструвати право власності, видавати довідки і завіряти угоди буде Укрдержреєстр – нова структура, яка буде створена при Мінюсті.

За новими правилами БТІ буде проводити тільки первинну технічну інвентаризацію. Тобто, якщо житло будуть продавати, дарувати чи переплановувати, в БТІ звертатися не потрібно.

Експерти кажуть, що після нововведень споживачам стане легше. Мовляв, не буде хабарництва, тай документи розглядатимуть не більше двох тижнів.   

"Для людей, які купують квартиру за договором купівлі-продажу зараз діє подвійна реєстрація: спочатку в нотаріуса, а потім в БТІ. Передбачається, що з 1 січня буде одна реєстрація – в органі державної реєстрації прав", – сказав юрист Максим Копейчиков.

Щоправда, він не виключив, що спрощений порядок може призвести і до проблем.

"Можливі спроби легалізувати абсолютно недопустиме і небезпечне перепланування, або ж аферисти зможуть подати по документах одне, а насправді буде геть інше", - додав Копейчиков.

Проте поки правила вступлять в дію, у киян можуть виникнути проблеми. Уже з 15 грудня столичні БТІ будуть відмовляти мешканцям у реєстрації права власності, розповів голова Всеукраїнської Асоціації БТІ Дмитро Павленко.

"Новий "Укрдержреєстр" де-юре вже існує, але фактично ще не працює. Зараз в авральному порядку створюють відділи реєстрації, але як вони будуть працювати і коли почнуть – ніхто не знає. Інше питання – як буде передаватися база від БТІ до Міністерства юстиції", - розповів віце-президент Асоціації спеціалістів по нерухомості Віктор Несін.

Він прогнозує, що "це може тривати до кінця лютого".

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ