На Лаврській дзвіниці відновили хрест



На дзвіниці Києво-Печерської лаври днями засяяв оновлений хрест.

Риштування з дзвіниці зняли 23 листопада, повідомляє прес-служба Києво-Печерського заповідника.

"Відкриття хреста та маківки Великої лаврської дзвіниці є логічним завершенням першого етапу реставрації цієї споруди. Вперше за останні тридцять років реставратори отримали можливість доступу до найвищого ярусу та куполу дзвіниці й провели детальні обстеження технічного стану об'єкту", - сказав головний архітектор заповідника Олександр Романченко.

Фото з сайту заповідника

За його словами, спочатку було встановлене риштування по зовнішньому периметру третього та четвертого ярусів споруди. Спеціалісти визначили проблемні ділянки на маківці та хресті дзвіниці, провели укріплення конструкцій, усунули зовнішні недоліки та відновили позолоту.       

Крім того, відреставрували восьмигранний барабан лаврської дзвіниці (конструкція, що знаходиться під маківкою споруди). На кожній грані знаходяться ікони із зображенням Ісуса Христа, Божої Матері та Апостолів. Ці святині було повністю відновлено: розписи розчистили та відреставрували, а тло ікон покрили позолотою. 
    
Наразі ремонтно-реставраційні роботи на дзвіниці тривають. Зараз реставратори працюють над третім та четвертим ярусами споруди. 
  
Як відомо, велику лаврську дзвіницю побудували в 1731-1745 роках за проектом архітектора та інженера Йоганна Готфріда Шеделя.

Глибина фундаменту дзвіниці – понад 6 метрів. На будівництво споруди пішло 5 мільйонів цеглин різних розмірів і форм. Дзвіниця являє собою восьмигранну чотириярусну вежу висотою 96,5 метрів. Діаметр основи дзвіниці складає 28 метрів, товщина стін в нижній частині – 8 метрів. 

Кожний ярус споруди має своє оздоблення. 

На дзвіницю можна піднятися, подолавши 374 сходинки. Висота хреста, що увінчує дзвіницю – 3,75 метра. 

Українська правда. Київ 

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ