Постійна адреса публікації: http://kiev.pravda.com/news/4ec62cf6007b0/
Українська правда
Київ

Київські аптеки спокійно торгують наркотиками

18.11.2011  11:01


Фото cmea.com

У столичних аптечних кіосках можна без проблем купити наркотичні препарати. Для цього не потрібні рецепти — достатньо відповідного зовнішнього вигляду і грошей, пише "Сегодня".

Журналісти газети купили в аптечному кіоску наркотичний препарат "Соннат" (наркомани їх називають "Вітамін С") та пачками брали препарати, які не рекомендують продавати більше однієї на руки, оскільки їх також використовують наркомани.

Оскільки аптекарі з легкістю відрізняють наркоманів від нормальної людини, журналістів загримували.

"Натягнута куртка з капюшоном, сутула постава разом з "порожнім" поглядом і невиразною мовою нівелювали сумніви аптекаря", - пишуть журналісти.

Спершу вони подалися в аптечний кіоск біля станції метро "Житомирська".

"Непоказний ларьок знають усі наркомани в окрузі. Заходимо, просимо "Вітамін С". Провізор відвертається і виймає одну таблетку... зі склянки, кидає її нам у руку. Ціна однієї таблетки — 20 гривень, тобто за ціною пачки", - відзначають журналісти.

"Соннат" — це снодійне, упаковка з 10 таблеток коштує 20 гривень. Продаючи таблетки наркоманам, провізори, за даними громадських організацій, заробляють до 1 тисячі гривень за ніч.

У Фармацевтичній асоціації України кажуть, що "Соннат" – суворо рецептурний препарат, а в аптечних кіосках не можуть продавати рецептурні препарати, мовляв, за таке позбавляють ліцензії.

Нескладно було придбати і популярний серед молоді "Кодтерпін", який у радянські часи продавався по рецептах суворої звітності.

"Просто в поліклініці №5 в аптечному кіоску ми попросили відразу 3 пачки. Дівчина вилучила очі й тихо назвала суму. Чек не видала. Стільки ж упаковок "Кодтерпіна" купили в аптечному кіоску в переході ст. м. "Либідська". Чек знову не одержали, а поруч у смітнику помітили десятки спустошених пачок", - пишуть журналісти.

"Зараз це як епідемія. Молодь 2-3 роки тому вживала трамадол, тоді уряд відреагував і назвав його наркотиком. Зараз треба внести кодеіновмісні препарати хоча б на кількісний облік", — розповів заступник голови Всеукраїнського союзу "Рух протидії наркоманії" Роман Ступницький.

Він додав, що бореться з цим управління по боротьбі з незаконним обігом наркотиків МВС. Але комічність ситуації в тому, що часто такі аптеки кришують ті ж міліціонери.

"Ми десятки листів слали в Солом'янське РУВС, щоб вони відреагували на одну аптеку. Але там досі продають наркотики. Тому я впевнений, що там усе зав'язане на якомусь міліціонерові", — додав Ступницький.

У МВС погоджуються, що таке є.

"Такі випадки бували. Наше управління з внутрішньої безпеки й СБУ проводять заходи щодо викриття таких правоохоронців. Для таких міліціонерів подібні дії не проходять безслідно", — розповів начальник прес-служби київської міліції Володимир Поліщук.

Він також пообіцяв перевірити аптеки, в яких журналісти купили наркотики.

"Цього року ми порушили 35 кримінальних справ за зберігання й продаж наркотичних речовин. На 13 більше, ніж у минулому. І 17 з них – у період з 17 жовтня по 11 листопада під час спецоперації "Батискаф" по медзакладах. Тоді було вилучено 40 тисяч різних таблеток. А також ми затримали жінку з 60 рецептами на заборонені препарати. Вона їх продавала", - сказав Поліщук.

© 2008-2018, Українська правда - Київ
Використання матеріалів сайту дозволено лише з посиланням (для інтернет-видань - гіперпосиланням) на сайт.