Іноземці люблять київське метро, клуби і бабусь із ринку



Фото gazeta.ua

Поки столичні мешканці нарікають на своє місто, іноземці часто вважають Київ кращим за інші міста.

Жителям інших країн подобаються київські нічні клуби, дешеві і натуральні продукти харчування, гарні жінки та дешевий алкоголь, пише "Сегодня".

Видання знайшло жителів розвинених країн миру, які назвали чимало причин, чому в Києві краще, ніж, наприклад, у Варшаві, Празі або навіть Нью-Йорку.

Хтось, як от американець Майк Емі, заздрять можливості українців їсти домашню курятину, яйця й городину з грядки, інші, як, наприклад, італієць Антоніо, обожнюють столичну підземку та храми.

"Майже всі туристи в захваті від наших церков. Чимало людей ніколи не бачили так багато святинь в одному місті. Софія зі своїми фресками завжди залишає грандіозні враження", — розповіла гід з 40-річним стажем і член Ліги екскурсоводів Києва Алла Кузьменко.

Найчастіше вона показує столицю гостям з Європи й Америки. За словами гіда, їх вражає "повітряне" метро через річку, квітучі каштани і… демократія.

"Іноземці завжди відзначають, що ми дуже демократична країна, коли під час екскурсії бачать мітинг — один, другий. І просять підвезти сфотографувати. Ще, звичайно, вони говорять, що ніколи не бачили таких низьких цін на проїзд у транспорті, на алкоголь і сигарети", — розповіла Кузьменко.

У власника одного з київських хостелів Валентина свої аргументи, чому іноземцям подобається Київ.

"Європейці говорять, що в плані "погудіти" — якісно випити, познайомитися з гарною дівчиною, зависнути в нічному клубі, - наше місто найкрутіше на всьому просторі Східної Європи. Крутіше за Варшаву однозначно. А багато в чому крутіше й за західноєвропейські мегаполіси. Київ — місто для туристів, які прагнуть відірватися. І для них у Києві все круто", - сказав Валентин.

Співробітниця хостела на вул. Обсерваторній, 10, Марія говорить, що іноземці в захваті від наших цін на сигарети, алкоголь, пиво й нічні клуби.

"Європейці не готові ходити в наші нічні віп-клуби, де є дрескод, але із задоволенням відвідують клуби простіші. Їх захоплює те, що нічне життя в нас дуже різноманітне й не залежить від дня тижня, адже в Європі потусити можна хіба що у вихідні", - розповіла жінка.

Фото visitlviv.livejournal.com

У хостелі на вул. Софійській, 2, кажуть, що іноземців у першу чергу захоплюють наші дівчата.

"Європейці говорять, що тільки в нас усі панянки одягнені красиво, у спідницях, на підборах, при макіяжі. У них, мовляв, дами далеко не завжди стежать за собою, віддають перевагу штаням і кросівкам", — сказала співробітниця хостела Христина.

Але є випадки, коли туристи приїжджають у Київ заради вивчення української мови.

Не всі приїжджають до Києва погуляти. Дехто - вчить мову. Фото dilovod.com.ua 

"От зараз у нас живуть два голландці, які знайшли курси вивчення української мови й ходять на них. Недавно приїжджали англієць і німець, які теж відвідували мовні курси. Правда, говорили, що вони досить дорогі — $9 у годину беруть. У них, за їхніми словами, можна знайти дешевше", — розповіла нам співробітниця хостела Марія.

За словами 26-річного громадянина США Майка Емі, найкраще в Києві — це можливість купувати натуральні продукти.

"Я спеціально сам ходжу на базар і купую продукти тільки в бабусь. У нас натуральна їжа — це велика рідкість. Більше того, у нас набагато вищі ціни на продукти. На базарі також можу вибрати собі речі хенд-мейд, наприклад, дуже люблю в'язані вовняні носки", — розповів хлопець.

Люблять іноземці в'язані носки. Фото rukodelie.amerikanki.com

Подобається американцеві й те, що в нас можна купувати сигарети й алкоголь без документів і в будь-який час доби.

"Ще я вважаю, що Київ — гарне місто для розвитку нового бізнесу. Я б з радістю відкрив свою справу і впевнений, що вона була б прибутковою. Кияни ще просто мало що бачили", — сказав Майк.  

23-річний студент із Китаю Пен Лі переконаний, що в Києві "найкращий у світі клімат" і чисте повітря.

"У нас настільки багато народу й машин, що нема чим дихати. Небо майже завжди сіре. У вас світле небо, і майже щовечора зірки, а ще дихати легко. Більше того, у вас дуже зелене місто, є справжні парки й ліси, озера. Я гуляв по Голосіївському парку, там усе натуральне, дуже багато дерев. У нас теж є парки, але там усі зацементовано, зроблені штучні озера й дуже рідко насаджені дерева", — сказав Пен.

29-річний шеф-кухар з невеликого грецького містечка Костас Маравеліс зі свою коханою приїжджає в Київ не вперше. Парі подобається наша архітектура та їжа.

"Я їв ваш борщ, голубці, шашлик, печеню — усі дуже смачне. А ще приємно, що у вас приносять безкоштовно цілу тарілку свіжого хліба до всіх блюд", — сказав грек.

До слова, кількість іноземців, що приїжджають у Київ, постійно зростає. Так, за даними управління туризму, у 2009 році Київ відвідало 223,1 тисячі закордонних гостей, а за підсумками цього року прогнозується 281,6 тисячі людей.

Експерти ж впевнені, що про Київ просто стали більше знати.

"Київ — досить нове для європейців місто. Якщо раніше він був мало відомий за кордоном, то зараз про нього заговорили, особливо завдяки Євро-2012. Багато їдуть, щоб заздалегідь дізнатися місцеву обстановку", — сказав голова комісії Київради з питань культури й туризму Олександр Бригинець.

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ