Мерія розробляє систему "контролю чиновників"



Попов буде знати, де і чим займаються його підлеглі. Фото КМДА

Київ розпочинає будувати систему електронного урядування, яка дозволить наблизити владу до людей і зробити її дії прозорими.

Про це на прес-конференції 17 листопада заявив заступник голови КМДА Олександр Пузанов.

"Програма є дуже важливою для Києва. Київ має покращувати умови ведення бізнесу, умови доступну громадян до влади. Ці завдання вирішить "Електронний уряд".

Програму почнуть реалізовувати у наступному році, але поясністю вона запрацює у 2014 році.

"Програма розрахована на 3 роки. Вона капіталоємка. Тільки у 2012 році на її реалізацію ми просимо виділити 85 мільйонів гривень", - сказав Пузанов.

Він додав, що в рамках "Електродного уряду" буде створено:

- Регіональний центр електронного урядування "Електронна столиця";

- Єдиний веб-портал територіальної громади Києва (де буде повна інформація про органи державної влади, місцевого самоврядування, про послуги, які вони надають. У громадян буде можливість не виходячи з дому подати заяву, отримати відповідь, подивитися, ким і де розглядається документ, сплатити за послуги (зокрема, комунальні), отримати дозвільні документи);

- Інформаційно-аналітична система "Єдиний медичний простір" (надасть можливість усім завести електронну картку хворого – інформацію про історію хвороби, записуватися на прийом до лікаря не виходячи з дому (для цього відповідні електронні пункти встановлять у кожній лікарні, а також у  метро, установах влади, на площах міста, щоб інформацію могли отримати навіть ті, хто не має інтернету);

- Інформаційно-телекомунікаційна система "Київ туристичний" (цю базу даних наповнять фото- і відеоматеріалами про Київ, історичними документами, афішею про найближчі цікаві події, щоб задовольнити попит туристів і киян);

- Інформаційно-аналітична система"Генеральний план Києва" (де кожен охочий зможе побачити всі можливі аспекти забудови будь-якої території, її розвитку,  збереження зелених зон тощо).

За словами Пузанова співпрацею з Києвом у цій царині зацікавилися відомі ІТ-компанії світу, зокрема "Майкрософт" та "ІВМ". Також запрошення надішлють іншим закордонним та українським ІТ-компаніям.

"Як тітки ми отримаємо затвердження бюджету і отримаємо кошти на наступний рік – це перша декада січня – ми оголосимо тендер. І вже у квітні ми розраховуємо отримати партнера, який почне реалізацію цієї програми", - сказав чиновник.  

Він додав, що роботу одночасно розпочнуть над усіма складовими "Електронного уряду", але на кінець наступного року наповну запустять лише систему електронного документообігу.

"Значно скоротиться обсяг обігу паперових документів, час їх розгляду, прозорість інформації. Кожен документ, який приходитиме в КМДА скануватиметься і рухатиметься по КМДА в електронному вигляді. Доступ до нього матимуть усі чиновники відразу (зараз документ переміщується лінійно – від одного чиновника  до іншого). Ми плануємо, що залежно від виду документу він буде розглядатися максимум 10 днів", - сказав Пузанов.

На запитання, чи не буде "Електронний уряд" системою тотального контролю над киянами, чиновник відповів:

"Йдеться про тотальний контроль над чиновниками. Електронний уряд дозволить контролювати чиновників, а громадянам бачити інформацію, яка зазвичай перебуває за завісою, яку чиновники приховують. Електронний уряд дасть можливість кожному бачити, що відбувається, які документи розгладяться, які чиновники беруть у цьому участь. А керівники зможуть бачити, як працюють підлеглі, як швидко вони реагують на звернення громадян".

Українська правда. Київ  

powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ