У Києві створили книжку за 24 години


Попри відомий факт, що будь-яка книга – то результат невтомної праці та часу (іноді десятків років), виявляється створити "продукт для читання" можна навіть за одну добу.

Українські письменники, ілюстратори, верстальники і просто ентузіасти взялися створити книгу за 24 години, і змогли довести, що це можливо, написавши електронну книгу "Як вони провели літо", пише  Gloss.ua.

Загалом участь у створенні книжки взяли близько 30 людей.

"Ми готували спікерів для Contentfest і подумали, а чому б нам не організувати проект "Е-Книга за 24 години". Це було три тижні тому. Ми зібралися, покликали Іру Славінську. Вона сказала, що ідея класна, і зібрала 20 людей, які погодилися писати. Потім ми знайшли ілюстраторів, знайшли місце для проведення заходу", - сказав керівник департаменту придбання й поширення контенту Pocketbook International Геннадій Корнєв.

Літоглядач "Української правди. Життя" Ірина Славінська, яка виступила організатором, розповіла, що жоден з письменників, до яких вона звернулася не відмовився від участі у проекті.

"Якщо говорити про принцип відбору, то я намагалася зібрати письменників з одного боку з іменем, тобто тих, хто вже багато книжок написав – Андрій Кокотюха, Лариса Денисенко, Анатолій Дністровий, Антон Санченко, Тарас Лютий, - з іншого боку, письменників молодших, тобто тих, хто тільки починає писати, наприклад такі як Оксамитка Блажевська, Ганна Малігон. Усе це робилося для того, щоб показати різні голоси сучасної української літератури: що можуть писати двадцятирічні, сорокарічні й старші", - розповіла Славінська.

Віталій Мороз, який у 2009 році брав участь у проекті "Журнал за 24 години", каже, флешбом дозволяє досягти максимальної концентрації зусиль, креативних, творчих людей.

Спочатку вибрали загальну тему – більшість учасників зупинилася на немудрій, але досить широкій й ностальгічно приємній – "Як я провів літо".

А далі почався справжній брейншторм: одні писали історії, інші підбирали малюнки, створювали графіку для майбутньої книги.

Для багатьох учасників – така швидка колективна творчість буда диковинкою, однак, байдужих до дійства не лишилося.

"Це перший мій досвід участі в подібних заходах. Дуже цікаво. Я почуваюся зараз у піонерському таборі. Якісь такі відчуття, коли готуєш чи відкриття зміни, чи закриття", - сказала письменниця Міла Іванцова.

За словами ілюстратора Жені Спижового, надзвичайно гарною була атмосфера свіжозібраного колективу.

Врешті "наповнення" книги було готове вже до вечора. Сюжет книги не лінійний, це скоріше збірка різних розповідей під загальною темою. Враховуючи, що в кожного автора свій підхід до написання, то підсумковий продукт вийшов різношерстим, але і дуже цікавим.

Над книжкою працювали 24 автори, 15 ілюстраторів, 1 арт-директор, 3 редактори, 2 верстальники, 3 IT-фахівці.

До книги увійшли твори Катерини Бабкіної, Сергія Батурина, Леся Белея, Оксамитки Блажевської, Лариси Денисенко, Анатолія Дністрового, Артема Захарченка, Олени Захарченко, Міли Іванцової, Ірени Карпи, Алевтини Кахідзе, Максима Кідрука, Андрія Кокотюхи, Оксани Колтун, Олега Коцарева, Тараса Лютого, Анни Малігон, Тараса Малковича, Ірини Маркової, Антона Санченка, Марини Соколян, Галини Ткачук, Каріни Тумаєвої та Ірини Шувалової.

Організатори заходу не бажають зупинятися на досягнутому й планують написати ще не одну книгу, або навіть зробити такі заходи регулярними, запрошуючи нових авторів та вигадуючи нові теми.

Нині творчий продукт, створений за одну добу, може оцінити будь-хто. Книга є у вільному доступі.

  
powered by lun.ua
    НАЙГОЛОВНІШЕ